Reakcija na izjavu
161

Samer Rešidat poručio Željani Zovko: Svako ima mišljenje, ali ponekad ga treba zadržati za sebe

Klix.ba
Samer Rešidat (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Samer Rešidat (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Potpredsjednik Demokratske fronte Samer Rešidat reagovao je na ocjene Željane Zovko, izrečene na sjednici Vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, koja je kazala da je Željko Komšić za člana Predsjedništva izabran jer je Islamska zajednica instruirala kako da se glasa za hrvatskog člana.

"Predsjedništvo BiH jeste kolektivni organ šefa države i prema Ustavu BiH čine ga jedan Bošnjak, jedan Hrvat i jedan Srbin. Jedan Bošnjak i jedan Hrvat biraju se direktno na opštim izborima sa područja Federacije BiH, a jedan Srbin bira se direktno na opštim izborima sa područja Republike Srpske", napisao je Rešidat na Facebooku.

Navodi da svako ko se izjasni kao Srbin/Bošnjak/Hrvat ima biračko pravo i da se podrazumjeva da se može kandidovati za člana Predsjedništva BiH, te u skladu sa izbornom voljom građana BiH i pobijediti.

"Nacionalna pripadnost koja se pominje u propisima kao uslov za kandidiranje za člana Predsjedništva odraz je principa konstitutivnosti naroda, ukorijenjenom u našem ustavnopravnom sistemu. Ogleda se isključivo u subjektivnom osjećaju pojedinca kojoj naciji/narodu pripada, njegovoj izjavi o nacionalnoj pripadnosti, ne podrazumjeva bilo kakav objektivni element kao dokaz o nečijoj nacionalnoj pripadnosti, te ima značaj u političkom životu. (Ne)pripadnost bilo kojoj religiji, nema nikakav značaj u ovom kontekstu", napisao je on.

Ističe da su sva tri novoizabrana člana Predsjedništva BiH izabrana legitimno i legalno, na demokratskim izborima.

"Da li se nekome dopada rezultat izbora ili ne, može biti predmet diskusije. Prije dva dana novoizabrani članovi Predsjedništva položili su zakletvu. Zvanično je potvrđen njihov izbor u ovu instituciju. Izjave pojedinaca, grupa, medija, zvaničnika o neprihvatanju izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, obrazloženja da je izabran nelegalno, nelegitimno, te da je nepoželjan, graniče se sa govorom mržnje, koji je zabranjen i treba biti sankcionisan, posebno kada dolazi od osoba čije izgovorene riječi imaju odjek u javnosti", ističe Rešidat.

Veliki broj ljudi u BiH i šire je, prema njegovoj ocjeni, doveden u zabludu.

"Željko Komšić izabran je za člana Predsjedništva u skladu sa propisima Bosne i Hercegovine. Dakle, legalno, legitimno i velikom većinom broja birača. Svaki govor uperen protiv ovoga izraz je nepoštovanja države Bosne i Hercegovine, njenih propisa, najviših zvaničnika i na kraju volje naroda", napisao je on.

Željani Zovko je poručio da svako ima mišljenje, ali da ga ponekad treba zadržati za sebe.

"Nisam pristalica cenzure, ali, gospođo, govor mržnje zasnovan na nacionalnoj netrpeljivosti, posebno upućen najvišim državnicima je kažnjiv", zaključio je Samer Rešidat.

Podsjetimo, zastupnica iz Hrvatske u Evropskom parlamentu Željana Zovko je kazala da je jedino rješenje za BiH federalizacija.

"Imali smo posjetu Erdogana godinu prije izbora i trebamo poentirati da je Turska igrala najjaču ulogu u izboru Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH. Islamska zajednica je instruirala kako da se glasa za hrvatskog člana tako da je Komšić izabran, većinski, muslimanskim glasovima", rekla je Zovko.