Za zločin u Ključu
0

Samardžija osuđen na sedam godina zatvora

Sarajevo-x.com
Apelaciono vijeće donijelo je pravosnažnu presudu kojom je Marka Samardžiju, bivšeg komandira Trećeg voda Saničkog bataljona, osudilo na sedam godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog u selu Biljani, općina Ključ.

Kako javlja BIRN - Justice Report, Samardžija je proglašen krivim za “zatvaranje i teško lišenje slobode” oko 50 Bošnjaka iz sela Brkići i Balagića Brdo, dok ga je drugostepeno vijeće oslobodilo krivnje za učešće u “ubistvima tih civila u školi u Biljanima i učešće u akciji prikupljanja tijela”.

U novembru 2007. godine Sud BiH Samardžiju je nepravosnažno proglasio krivim po svim tačkama optužnice i osudio ga na 26 godina zatvora. Apelaciono vijeće djelimično je prihvatilo prigovore Odbrane i poništilo presudu 25. maja 2008. godine, kada je proces vraćen na početak.

“Samardžija je učestvovao u širokom i sistematičnom napadu protiv civilnog bošnjačkog stanovništva, i 10. jula 1992. godine, po naredbi Drage Samardžije, izvršio pretres sela Donji Biljani i Brkići sa potpunim znanjem o ovome napadu”, rekla je Azra Miletić, predsjedavajuća Apelacionog vijeća.

Drugostepeno vijeće je kao olakšavajuće okolnosti uzelo dobrovoljno prijavljivanje organima vlasti, stalne pozive da se kazne počinitelji ubistva u Biljanima i kasnu životnu dob optuženog, i stoga odlučilo donijeti kaznu manju od 10 godina, što je propisani zakonski minimum za ovaj zločin.

Apelaciono vijeće procijenilo je da svjedočenja koja se tiču tačaka optužnice što se odnose na ubistva civila i prikupljanja tijela, nisu “pouzdana niti objektivna” te se ne mogu cijeniti kao “dovoljna za donošenje osuđujuće presude”.

Samardžiji će se u izvršenje presude uračunati vrijeme provedeno u pritvoru od marta 2005. do oktobra 2007. godine. Također je oslobođen naknade troškova suđenja.

Apelaciono vijeće je oštećene u ovom predmetu uputilo na parnicu.