Reagovanje
757

Salko Zildžić o zaposlenju supruge: U zavodima je 95 posto osoba zaposleno bez konkursa

Klix.ba
Salko Zildžić
Salko Zildžić
Aktuelni predsjednik Asocijacije mladih SDA i zastupnik ove stranke u Skupštini Tuzlanskog kantona u periodu od 2006. do 2010. godine Salko Zildžić reagovao je na tekst objavljen na portalu Klix.ba o zapošljavanju njegove supruge Lejle Zildžić bez konkursa u Zavodu zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona i to u vrijeme kada se na čelu ove ustanove nalazio SDA-ov direktor.

Zildžić je optužio portal Klix.ba da pokušava diskreditovati njegovo ime i funkciju predsjednika Asocijacije mladih SDA, jer u vrijeme zaposlenja njegove supruge nije bio na funkciji predsjednika Asocijacije mladih SDA.

"Moja supruga je majka četvero djece, a u trenutku zaposlenja smo, hvala Bogu, bili roditelji tri sina i zaposlena je u 2012. godini, a ja sam na funkciji predsjednika Asocijacije mladih SDA izabran u maju 2015. godine", navodi Zildžić.

Predsjednik Asocijacije mladih SDA čak je sugerisao i naslov teksta ističući kako bi "ispravna formulacija mogla biti: Supruga Salke Zildžića, člana SDA, sportiste, građanina na birou, Lejla Mahmutović-Zildžić dipl. oec. (diplomirala na državnom fakultetu 2007. godine), s tri godine radnog iskustva, majka tri sina, kćerka demobilisanog borca, 2012. godine je bez konkursa zaposlena u ZZO TK".

On je istakao kako je interesovanje za zaposlenje njegove supruge zlonamjerno jer se u zavodima 95 posto osoba zaposlilo na isti način kao i njegova supruga, odnosno bez konkursa u skladu s važećim propisima.

"Nekima smeta moja postojanost i otvorenost u zalaganju za jaču borbu protiv korupcije, koja se ogleda u mojim nesalomljivim načelima nepotkupljivosti u političkom djelovanju. Mnogima smeta moje oglašavanje na društvenim mrežama ili čak imenovanje za Povjerenika u jednoj općini u Tuzlanskom kantonu te na ovaj način žele da me zastraše ili ponize", rekao je Zildžić.

Poručio je kako se trebala, radi cjelovite slike, objaviti i informacija da mu je otac 1975. godine zaposlen u današnjoj Elektroprivredi BiH, da mu je sestra (diplomirani socijalni radnik) osam godina na birou, da mu niko drugi u bližoj porodici nije zaposlen u državnim ustanovama i da je mimo političkog angažmana bio zaposlen u privatnom sektoru koji se vraća nakon isteka mandata.

Podsjećamo, iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona potvrđeno nam je da je u mandatu tadašnjeg direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, a sada već zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Hazima Rančića u ovoj ustanovi bez ikakvog konkursa zaposlena supruga Salke Zildžića.

Prema biografiji objavljenoj na zvaničnim stranicama SDA, Salko Zildžić je u svojoj političkoj karijeri bio zastupnik SDA u Skupštini Tuzlanskog kantona (2006.-2010.). Bio je član Kadrovske komisije Kantonalnog odbora SDA TK i Izvršnog odbora SDA Tuzla, Izvršnog odbora SDA Tuzlanskog kantona, član Povjereništva Asocijacije mladih KO SDA Tuzla. Na Konvenciji Asocijacije mladih SDA koja je održana 23. maja 2015. godine izabran je za predsjednika Asocijacije mladih SDA.