Napustio sjednicu Vlade FBiH
0

Salko Obhođaš ljut što nije na čelu radne grupe

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Federalna vlada je na današnjoj sjednici u Sarajevu formirala radnu grupu koja će, kako ističe premijer Mustafa Mujezinović, konsultirati eksperte o rješenju koje je nedavno bez glasova ministara iz stranaka s hrvatskim predznakom donijela Vlada a odnosi se na utvrđivanje dionice Koridora 5-C, odnosno prostornog plana za trasu kroz Hercegovinu.

Premijer je na pres-konferenciji rekao da je i današnja odluka o radnoj grupi donesena bez glasova hrvatskih ministara, ali i bez njihovog protivljenja.

Radna grupa će ispitati, osim stručnog, i ekološki i ekonomski aspekt predloženog prostornog rješenja za hercegovačku trasu koridora i konsultovati područne lokalne zajednice, rekao je Mujezinović.

Njen zadatak je da posao završi do 30. septembra ove godine, do kada u parlamentarnu proceduru neće biti upućivana odluka zbog koje su hrvatski ministri na kraju prethodne Vladine sjednice demonstrativno poručili da do daljnjeg neće učestvovati u radu Vlade.

Na čelu novoformirane radne grupe je premijer Mujezinović, a članovi su dopremijeri Vjekoslav Bevanda i Gravrilo Grahovac, kao i ministri prostornog uređenja i prometa Salko Obhođaš i Nail Šećkanović te ministri poljoprivrede Damir Ljubić, turizma i okoliša Nevenko Herceg, kao i zdravstva Safet Omerović.

Premijer je potvrdio saznanja novinara da je ministar Obhođaš napustio današnju Vladinu sjednicu i najavio da neće dolaziti, a Mujezinović to tumači Obhođaševom ljutnjom jer je bilo predloženo da zapravo on bude prvi čovjek novoformiranog radnog tijela, a ne premijer.

Uoči glasanja o formiranju radne grupe sa sjednice je izašao dopremijer i ministar finansija Vjekoslav Bevanda, potvrdio je također premijer, ali se ovaj član Vlade kasnije vratio.

Ministri u Federalnoj vladi koje su delegirale političke stranke u Bosni i Hercegovini s hrvatskim predznakom, njih petorica, nedavno su poručili da do daljnjeg neće učestvovati u radu Vlade jer su brutalno preglasani kad su se usprotivili dokumentu čiji je službeni naziv Prijedlog prostorne osnove Prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju BiH "Autocesta na Koridoru 5-C".

Ministri Bevanda, Herceg, Ljubić te ministri pravde i rada Feliks Vidović i Perica Jelečević kasnije su tvrdili da je razlog njihovom protivljenju neutemeljeno mijenjanje već utvrđene trase Koridora 5-C, odnosno pomjeranje na nekim mjestima i do 500 metara dogovorene rute koja kroz Hercegovinu vodi prema južnoj granici BiH.

Današnja sjednica Vlade prva je nakon te najave hrvatskih ministara da do daljnjeg neće učestvovati u Vladinom radu.