BiH
0

Salkić: Živim u RS-u i ne ugrožava me odluka Predsjedništva BiH

FENA
Šef poslaničkog kluba SDA i SDP-a BiH u Skupštini RS-a Ramiz Salkić izjavio je danas da je presuda Međunarodnog suda pravde u Haagu po tužbi BiH protiv Srbije činjenica i trebala bi biti prihvatljiva za sve.

On je naglasio da stoga nije saglasan s današnjom odlukom Narodne skupštine kojom je potvrđen veto člana Predsjedništva BiH iz RS-a Nebojše Radmanovića na odluku Predsjedništva BiH kojom se od Vijeća sigurnosti UN-a zahtijeva da preduzme mjere za provođenje te presude Međunarodnog suda pravde u Haagu.

Ponovio je da je za SDA neprihvatljiv stav da je tom odlukom Predsjedništva BiH ugrožen interes RS-a i da nakon današnje odluke Skupštine RS-a postoji jedan pravni vakuum, jer se ne zna kada će Ustavni sud RS-a razmatrati bošnjački zahtjev da preispita skupštinsku odluku.

Naglasio je i da on živi u RS-u i da Odluka Predsjedništva nije povrijedila njegov interes, jer se u njoj traži da se uhapse ljudi koji su počinili ratne zločine.

On je napomenuo i da bi bilo korektno da je član Predsjedništva BiH iz RS-a Nebojša Radmanović danas kazao da je nedavno i drugi član tog tijela Haris Silajdžić bio preglasan kada se razmatralo pitanje državljanstva i da je set zakona u Vijeću ministara BiH bio usvojen bez i jednog bošnjačkog glasa.

"Bilo bi korektno i da je u Skupštini RS-a danas rečeno da se preglasavaju i drugi, a posebno da se ovdje mi u entitetskom parlamentu konstantno preglasavamo", rekao je Salkić.