Tribina SDA
237

Salkić: Zbog Alijanse za promjene Bošnjaci i Hrvati u RS-u su u podređenom položaju

Klix.ba
Foto: Ured potpredsjednika RS
Foto: Ured potpredsjednika RS
U organizaciji Stranke demokratske akcije Kotor Varoš, sinoć je održana tribina pod nazivom „Aktuelna politička situacija u bh. entitetu RS“, na kojoj je govorio Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS.

Na tribini, koja je organizovana povodom 28. godišnjice osnivanja SDA u Kotor Varošu, potpredsjednik Salkić je kazao da se u temeljima sistemske diskriminacije u entitetu RS, nalazi diskriminatorni ustav ovoga entiteta.

Istakao je da su nedosljednom primjenom odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o konstitutivnosti naroda na cijeloj teritoriji naše države, Bošnjaci, ali i Hrvati u entitetu RS, ostavljeni u podređenom položaju.

"Prihvatanje nepravednih amandmana na Ustav ovog entiteta od Alijanse za promjene uvelo je asimetrična rješenja u ustave entiteta. Predsjednik i potpredsjednici entiteta FBiH imaju podijeljene nadležnosti, dok su u entitetu RS sve nadležnosti kod predsjednika, a potpredsjednici nemaju nikakve nadležnosti. Dom naroda u entitetu FBiH ima nadležnosti kao i Parlament FBiH, dok u entitetu RS Vijeće naroda nema mogućnost da raspravlja i donosi zakone i druge akte, kao što to čini Narodna skupština RS", rekao je Salkić.

Također, dodao je, tada su oni propustili da ustavnim promjenama definišu bosanski jezik kao ustavnu kategoriju, što je danas, s obzirom kakva je vlast, postao veliki problem.

"SDA je tada upravo iz ovih razloga bila protiv usvajanja ovakvih amandmana. Bošnjaci i Hrvati su po Ustavu ovog entiteta formalno konstitutivni, ali u praksi to nisu. Nisu konstitutivni ni u nazivu entiteta, koji po imenu asocira na pripadnost samo jednom narodu. Mi moramo ova pitanja stavljati na dnevni red tokom razgovora nakon izbora. Za otvaranje ovako teških tema i pitanja, treba nam i velika snaga, a ta snaga može izaći iz našeg jedinstva. Zato vas pozivam da budemo jedinstveni na predstojećim izborima, kako bi bili jaki i imali mogućnost otvoriti ove teške teme", kazao je Salkić.