Škola daleko 50 km
67

Salkić: Zahtjevi roditelja djece iz MZ Luke u Srebrenici je opravdan

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić u pratnji predsjednika Skupštine Općine Srebrenica Nediba Smajića i odbornika u Skupštini Sulje Čakanovića, a na poziv roditelja posjetio je danas mjesnu zajednicu Luka u općini Srebrenica.

Posjeta je upriličena kako bi se razgovaralo o problemima u obrazovnom procesu koje imaju djeca i njihovi roditelji iz te mjesne zajednice.

Iako postoji izgrađena škola u tom mjestu ona trenutno nije u funkciji, tako da su roditelji prisiljeni voziti djecu svaki dan 50 kilometara do područne škole u Podravanju, što naročito predstavlja problem zimi zbog velikih snjegova i neprohodnosti puteva.

Salkić je istaknuo da škole treba približavati djeci, a ne udaljavati djecu od škole, te da je zahtjev roditelja logičan, racionalan i opravdan.

"Svakodnevno dobijam pozive roditelja Bošnjaka u ovom entitetu koji se susreću sa različitim problemima u obrazovnom procesu u RS-u. Škole treba približavati djeci, a ne udaljavati djecu od škole", podvukao je Salkić.

Kako je kazao, zime na tom području su duge i surove te je veliki rizik po sigurnost djece koja moraju putovati svaki dan 50 kilometara do škole.

"Zahtjev roditelja da djeca pohađaju školu u svom mjestu je logičan, racionalan i opravdan te ih ja zbog toga podržavam. Ovih dana ću uputiti zvanično zahtjev Ministarstvu prosvjete da se izađe u susret zahtjevima roditelja", dodao je Salkić.

Mjesna zajednica Luka je najudaljenija mjesna zajednica na području općine Srebrenica, udaljena je više od pedeset kilometara od centra Srebrenice.

Do Luke se dolazi krivudavim pola asfaltnim i pola makadamskim putem kroz brda, a stanovnici te mjesne zajednice najveće problem imaju zimi kada zbog snijega budu odsječeni i po tri mjeseca, saopćeno je iz Kabineta Ramiza Salkića.