BiH
0

Salkić: Umjesto deklaracije moralnije donijeti zakon o zabrani negiranja genocida

FENA
Šef poslaničkog kluba Stranke demokratske akcije (SDA) Ramiz Salkić je ocijenio da bi bilo moralnije da je Narodna skupština RS-a danas usvojila prijedlog zakona o zabrani negiranja genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, jer nije dovoljno reći da se žali za onim što se dogodilo na tom prostoru.

Navodeći da SDA neće podržati Deklaraciju o opredjeljenju RS-a za demokratsko uređenje i evropsku budućnost BiH, koju je Skupštini predložio entitetski predsjednik Milan Jelić, Salkić je kazao mu nisu prihvatljive njene odredbe i da se njima želi izvršiti čista politizacija.

Salkić je dodao da ima još puno detalja u toj deklaraciji s kojima se ne slaže, a prije svega konstatiranje da se vrši politizacija Srebrenice.

On je dodao da bi jučerašnja odluka Vlade RS-a o pomoći toj općini bila puno moralnija da je došla prije sedam-osam godina.

"Deklaracija govori o nekoj radikalizaciji, a mi nismo ti koji skupljamo potpise po ulici da nešto odvajamo. Zna se ko to radi, a nijedna nevladina organizacija to ne može raditi, ako joj neko ne plati. Naravno, oni se finansiraju iz budžeta i sasvim je jasno ko stoji iza te priče koja je potrebna kod međunarodne zajednice da ih neko pritišće i nešto hoće", kazao je Salkić.

Inače, pred Narodnu skupštinu se u popodnevnim satima očekuje dolazak građana koje vodi NVO Srpski narodni pokret "Izbor je naš" koji će danas predati potpise 50.000 KM građana za organiziranje referenduma za "izdvajanje RS-a iz nametnute BiH".

Poslanik Stranke za BiH Muharem Murselović kazao je, komentirajući Deklaraciju, koju je predložio Jelić, da bi želio da se u njoj nađe mjesta i za to šta treba učiniti na poboljšanju ekonomskog položaja svih građana, da se mogu da vraćaju u RS svi koji su prognani i da ako je to "bolji dio BiH", ne bježe iz RS-a.

On je naveo da jučerašnja odluka Vlade RS-a, kojom se obavezala ona i svi državni organi i institucije da nastoje osigurati ravnomjerno zapošljavanje svih konstitutivnih naroda u Srebrenici, već postoji i u Ustavu RS-a i Zakonu o lokalnoj samoupravi, ali se ne provodi.

Srpski poslanici u Narodnoj skupštini RS-a podržavaju donošenje spomenute deklaracije, a toku je rasprava o ovom pitanju.