Potpredsjednik RS-a
368

Salkić: U ovakvom ambijentu nemoguće je da Bošnjaci dugoročno opstanu u Republici Srpskoj

FENA
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić rekao je danas da su ovo, bez ikakve sumnje, možda i najteži dani za Bošnjake u ovom entitetu.

Reagujući na obilježavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u bh. entitetu RS, potpredsjednik Salkić je istakao da separatistička politika koju provodi vlast tog entiteta, koju u potpunosti podržava Srbija, stvara ambijent za Bošnjake, kakav je bio početkom 1992.

"Priča o Danu srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, te usvajanje Zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćirilićnog pisma je najgrublji oblik institucionalnog nasilja nad stanovnicima ovog entiteta koji se ne osjećaju kao Srbi pravoslavci. Sve ove aktivnosti se poduzimaju iako nemaju nikakvo uporište u važećem Ustavu entiteta koji garantuje ravnopravnost naroda i građana", naveo je Salkić.

Dodao je da su to, bez ikakve sumnje, možda i najteži dani za Bošnjake u ovom entitetu od povratka do danas te da su godinama izloženi različitim oblicima pritisaka, poniženja, diskriminacije, ali danas je prevršilo svaku mjeru.

"Separatistička politika koju provodi vlast ovog entiteta, koju u potpunosti podržava Srbija, stvara nepodnošljiv ambijent za Bošnjake kakav je bio početkom 1992. U ovakvom ambijentu nemoguće je da Bošnjaci dugoročno opstanu kao narod u ovom entitetu. Bošnjaci se osjećaju izdano, ostavljeno, zaboravljeno od međunarodne zajednice koja je bila garancija povratka. Prepušteni smo onima koji nas žele ponovo protjerati s ovih prostora stvarajući čisto srpski pravoslavni ambijent i okruženje", rekao je Salkić.

Ocijenio je da je odnos OHR-a, OSCE-a i mnogih drugih u najmanju ruku izdajnički prema Bošnjacima koji su se vratili i koji žive u tom entitetu.

Salkić je naglasio da je krajnje vrijeme da se svi zajedno, kojima je na srcu domovina Bosna i Hercegovina, trgnu i poduzmu neke korake ne osvrćući se na to da li je to nekima drago ili nije.

"Naši prijatelji treba da prihvate činjenicu da ovako više ne može i da se ovaj proces stvaranja nepodnošljivog ambijenta za Bošnjake u bh. entitetu RS mora prekinuti i ukinuti svaki oblik diskriminacije. Vlast nas želi ponovo protjerati stvaranjem nepodnošljivog ambijenta ili da se asimiliramo i prihvatimo ono što oni žele, a to je čisto srpski pravoslavni ambijent bez ikakvih prava. Nažalost, u tom procesu niko im se ne suprotstavlja osim obespravljenih i malobrojnih Bošnjaka u ovom entitetu", kazao je.