Pokret za državu
1

Salkić (SDA) sumnjao u Duratovićev (DF) izbor delegata, ali ga je predložio za potpredsjednika NSRS-a

D. Be.
Ilustracija (Foto: Klix.ba)
Ilustracija (Foto: Klix.ba)
Ramiz Salkić (SDA) smijenjen je s funkcije šefa Kluba Pokreta za državu u Narodnoj skupštini RS-a nakon razmimoilaženja određenih stavova sa svojim kolegama.
"Prema kazivanju kolega iznevjerio sam ih, jer nisam išao na pregovore kod Milorada Dodika i mandatara za sastav nove vlade entiteta, Radovana Viškovića", naveo je Salkić na Facebooku.

Ipak, iako je sumnjao u izbor svojih kolega prilikom glasanja za delegata u Domu naroda Parlamenta BiH, Salkić je odlučio predložiti Mirsada Duratovića (DF) za potpredsjednika NSRS-a što je na kraju i prihvaćeno.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Mirsad Duratović (DF) i Sevlid Hurtić (Bh. Zeleni) su dva od pet poslanika PzD-a za koje se pretpostavlja da nisu dali podršku kandidatu opozicije, odnosno PDP-a, što je pomoglo SNSD-u da dobije četvrtog delegata u državnom domu naroda.

Podsjetimo, poslanici NSRS-a sa 52 glasa izabrali su Duratovića (DF) za potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda, Anja Ljubojević (SNSD) izabrana je sa 57 glasova iz reda hrvatskog naroda, a Petko Rankić (Socijalistička partija) izabran je sa 53 glasa iz reda srpskog naroda.