Put katarze
121

Salkić: Pripadnici srpskog naroda se trebaju suprotstaviti ideologiji negiranja genocida

A. Ku.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) Ramiz Salkić reagovao je na izjavu predsjednika bh. entiteta Republika Srpska (RS) Milorada Dodika koji je rekao da će odgovor na rezoluciju o Srebrenici biti pokretanje postupka samostalnosti ovog entiteta.
On je podsjetio na Dodikove riječi i stavove prije nekoliko godina.

"Vrlo dobro Milorad Dodik zna, a nekad je to i govorio, da su u Srebrenici nad stanovnicima sigurne zone UN vojska i dijelovi policije bosanskih Srba počinili genocid i zbog toga on i drugi sljedbenici ratne politike Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića u kontinuitetu negiraju sudski dokazan i presuđeni genocid nad Bošnjacima. Upravo on i oni koji negiraju genocid i veličaju presuđene za počinjeni genocid tovare teret kolektivne odgovornosti srpskom narodu za počinjeni genocid ne želeći ga povesti putem katarze i distanciranja od počinilaca genocida", rekao je Salkić.

Dodao je da je kontinuitet negiranja genocida, suprotstavljanje sudskim presudama i veličanje ratnih zločinaca rezultirao usvajanjem mnogobrojnih rezolucija o genocidu u Srebrenici kao i ove u Generalnoj skupštini UN, kao odgovor civiliziranog svijeta na ideologiju negiranja genocida.

"Umjesto prijetnji secesijom i podjelom Bosne i Hercegovine, što neminovno vodi ugrožavanju mira, Dodik i njegovi sljedbenici trebaju saopštiti svom narodu istinu i povesti ga putem katarze, a ne voditi svoj narod u prošlost i sukobljavanje sa državom. Separatistička politika koju zagovara i provodi Milorad Dodik već je nanijela ogromnu štetu svim građanima Bosne i Hercegovine, a posebno Srbima u ovom entitetu koji imaju najveću obavezu i potrebu da se suprotstave ovakvoj politici koja ih gura u kolektivnu odgovornost za počinjeni i presuđeni genocid", ističe Salkić.

Na kraju navodi da usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici treba iznova da ohrabri prije svega pripadnike srpskog naroda da se suprotstave ideologiji negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca od čega će u konačnici najveću korist imati buduće generacije srpskog naroda u Bosni i Hercegovini i cijelom regionu.