Traži ostavku direktorice
1.2k

Salkić posjetio dobojske učenike koji su kažnjeni zbog Dana državnosti

N. C.
Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je u Sjenini kod Doboja posjetio roditelje i učenike Osnovne škole "Petar Kočić", povodom kažnjavanje učenika koji su odsustvovali sa nastave 25. novembra zbog obilježavanja Dana državnosti BiH.

Disciplinska mjera razrednika odjeljenja izrečena je za nekoliko učenika, a odluku je potpisala direktorica škole Mevlida Dervišefendić.

Salkić je tokom posjete izrazio podršku učenicima i njihovim roditeljima, te pozvao direktoricu škole da iz moralnih razloga podnese ostavku.

"Ne može biti prihvatljivo da oni koji nepoštuju državne zakone kažnjavaju one koji poštuju zakone Bosne i Hercegovine. Posljedica je to nekažnjene diskriminacije koju zagovara i provodi vlast entiteta u konkretnom slučaju preko podaničke direktorice škole", kazao je.

Salkić ističe da je došao da podrži učenike i njihove roditelje kao i sve druge učenike i njihove roditelje koji poštuju državu BiH i njene zakone.

"Pozivam vas da podignete glavu, ispravite kičmu i da se svi zajedno ujedinjeni u cijelom entitetu suprotstavimo diskriminaciji u pravoslaviziranom obrazovnom procesu. Dejtonski mirovni sporazum garantuje pravo na povratak i život povratnika bez diskriminacije", kazao je.

Diskriminacija je danas najvidljivija u svim segmentima života povratnika u ovom entitetu.

"Negiranje identiteta Bošnjaka kroz negiranje bosanskog jezika, negiranje kontinuiteta države Bosne i Hercegovine, kroz negiranje državnih praznika mora se okončati jer takvi postupci predstavljaju kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma", naglasio je.

Zatim je pozvao OHR, visokog predstavnika i OSCE da otklone sistemsku diskriminaciju povratnika u ovom dijelu Bosne i Hercegovine i sankcionišu kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Direktorica škole više ne zaslužuje pažnju i poštovanje Bošnjaka u ovom entitetu, učenika i njihovih roditelja u Sjenini te je pozivam da iz moralnih razloga podnese ostavku", rekao je potpredsjednik Salkić".

U pratnji potpredsjednika bh. entiteta RS Ramiza Salkića danas je bio i potpredsjednik Vijeća naroda RS Minhet Okić.