BiH
0

Salkić osudio negiranje genocida u Srebrenici

FENA
Ramiz Salkić (Foto: Klix.ba)
Ramiz Salkić (Foto: Klix.ba)
Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić osudio je u danas sve agresivnije negiranje genocida u Srebrenici od srbijanskih funkcionera.

Kako navodi u saopćenju Salkić, boraveći u Bratuncu ministar u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin, "na granici diplomatskog skandala je negirao postojanje genocida u Srebrenici, dajući potom sebi za pravo da proziva predsjedavajućeg Predsjedništa Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića".

Pored toga, on smatra nedopustivim falsificiranje historije koje provode srbijanski funkcioneri, zajedno sa srpskim političarima iz BiH.

Tim povodom potpredsjednik Salkić, između ostalog, navodi da je nečuveno da ministar susjedne zemlje dođe na teritoriju BiH i da poziva predsjedavajućeg Predsjedništva ove zemlje da posjeti neko mjesto u Bosni i Hercegovini.

Kako se dalje navodi u saopćenju, Salkić ističe da je od 17. aprila 1992. godine kada su u Bratuncu postrojene paravojne formacije iz Srbije, pa do kraja maja, u ovom malom bosanskom gradu ubijeno je više od 600 bošnjačkih civila.

"U zgradi osnovne škole 'Vuk Karadžić' osnovan je koncentracioni logor kroz koji je prošlo više od 800 bošnjačkih civila, od čega ih je ubijeno nekoliko stotina. U nekoliko sedmica su spaljena sva bošnjačka sela: Glogova, Hranča, Suha, Podčauš, Voljavica, Mihaljevići, Krasanpolje itd. Gdje god je došla srpska vojska Bošnjaci su nestajali, njihova imovina kamionima je odvezena u Srbiju, a sve džamije su spaljene i porušene. U etničkom čišćenju 1992. i u genocidu 1995. u Srebrenici ubijeno je više od 3.000 bošnjačkih civila Bratunca", ističe Salkić, a navodi se u saopćenju.