{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Salkić: Odustati od najavljenog zajedničkog nastavnog programa RS-a i Srbije

F
18.2.2018. u 16:01
240
122
Salkić: Odustati od najavljenog zajedničkog nastavnog programa RS-a i Srbije
240
Salkić: Odustati od najavljenog zajedničkog nastavnog programa RS-a i Srbije
Ramiz Salkić (Foto: FENA)
Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić izjavio je danas da najava uspostavljanja i provođenja jedinstvenih nastavnih programa u Srbiji i bh. entitetu RS predstavlja jedan od najtežih oblika nepoštivanja suvereniteta države Bosne i Hercegovine.
Salkić smatra da je ovo još jedan u nizu pokušaja provedbe srpskih velikodržavnih planova, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Komentarišući najavu da će osnovci s obje strane Drine učiti isto gradivo iz srpskoga jezika, historije, geografije i prirode i društva, koje je sastavni dio sporazuma o sprečavanju asimilacije srpskog naroda, a čije su donošenje prošle godine najavili Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije i Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta RS, Salkić je istakao da se radi o pogrešnoj i štetnoj primjeni Sporazuma o uspostavljanju specijalnih i paralelnih odnosa između Srbije i bh. entiteta RS.

"Neprihvatljivo je da država Srbija, kao potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, kroz obrazovni sistem, na 49 posto teritorije Bosne i Hercegovine provodi svoju državnu politiku u oblasti obrazovanja. Srbija ima obavezu da poštuje teritorijalni integritet, ustavno-pravni subjektivitet i postojeće granice države Bosne i Hercegovine", naglasio je on.

Uvođenjem jedinstvenog nastavnog programa u škole u Srbiji i bh. entitetu RS, provodi se, smatra, nezapamćena kulturološka i obrazovna agresija.

"Istina, specijalne veze, predviđene Mirovnim sporazumom, omogućavaju saradnju i povezivanje na polju nauke, kulture, obrazovanja, tradicije, ekonomije... Ali, uz poštivanje samostalnosti države Bosne i Hercegovine. Uz opredjeljenje da nikome ne osporavam pravo da njeguje svoju tradiciju, jezik i kulturu, smatram da se na ovakav način direktno radi na obezvređivanju obrazovanja, institucija, agencija i zakona u Bosni i Hercegovini. Za nas je neprihvatljivo da se na takav način izrađuju programi koji predviđaju isto gradivo, posebno kada je u pitanju historija", kazao je Salkić.

Nastavni planovi u bh. entitetu RS se trebaju uskladiti sa, naveo je, Okvirnim zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju Bosne i Hercegovine, što i predviđa član 59. ovog zakona. Dakle, uspostavljanje jedinstvenih nastavnih programa je direktan udar na državni zakon Bosne i Hercegovine. Ovo predstavlja grubo nametanje Bošnjacima u entitetu RS obaveze da izučavaju nastavne planove koji su u osnovi usmjereni protiv nesrba na ovom prostoru – dodao je on.

Pozvao je inicijatore i kreatore ove ideje da odustanu od najavljenog zajedničkog nastavnog plana i programa, uz uvažavanje mišljenja Bošnjaka kao konstitutivnog naroda u bh. entitetu RS i poštivanje zakona države Bosne i Hercegovine.

"Očekujemo od vlasti u Srbiji konkretne poteze, s obzirom da uglavnom javno govore o poštivanju države Bosne i Hercegovine, a na djelima, kao što je slučaj sa usklađivanjem nastavnih programa, uvijek rade suprotno", kazao je potpredsjednik Salkić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: