Zločini počinjeni 1992.
118

Salkić na obilježavanju stradanja Bošnjaka u logoru u Kalinoviku: Sramno je što nemamo ploču

E. A.
Foto: E. A./Klix.ba
Foto: E. A./Klix.ba
U organizaciji Udruženja članova porodica nestalih osoba sa područja općine Kalinovik "Istina-Kalinovik 1992", na nekoliko lokaliteta u ovoj općini obilježena je 30. godišnjica zločina počinjenih 1992. godine, tokom kojih su ubijena 122 Bošnjaka iz Kalinovika.

Obilježavanju je prisustvovao i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, koji je položio cvijeće i odao počast nedužno ubijenim žrtvama ispred osnovne škole u ovom gradu, a koja je tokom rata bila pretvorena u logor kroz koji je prošlo oko 1.000 Bošnjaka ovog kraja.

U ovom logoru je ubijeno 14 muškaraca, a više od 30 žena je silovano, ponižavano, mučeno i maltretirano.

Salkić je u svom obraćanju istakao važnost dokumentovanja onoga što se dešavalo u periodu agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

"Zločin koji je počinjen ovdje, način na koji počinjen, isti je kao i na drugim mjestima širom ovog entiteta. Zatvaranje u škole, domove kulture, silovanja, ubistva, psihičko i fizičko zlostavljanje, sve je to dio projekta. Svi ovi zločini počinjeni su u svrhu realizacije udruženog zločinačkog poduhvata sa jasnom genocidnom namjerom da Bošnjaci kao narod nestanu, a Bosna i Hercegovina, naša domovina, bude podijeljena. Danas ova pusta varoš svjedoči da se zločin ne isplati. Oni su mislili kada protjeraju i pobiju Bošnjake da će ovaj grad ostati njima. Zulum koji su počinili, počinili su i protiv sebe. Danas je ovo mrtav grad, danas u ovoj školi jedva da ima učenika, a bilo ih je prije agresije na stotine", istakao je on.

Dodao je potrebu dokumentovanja svega što se dešavalo.

"U ovoj i drugim školama nastavnici su zatvarali svoje učenike, seksualno ih zlostavljali. Sramno je da na ovakvim mjestima da nemamo ploču na kojoj će pisati da je tu bio logor, ko ga je osnovao, ko je tu bio zatvoren i šta se tu dešavalo. Mi na tome moramo insistirati", rekao je.

"Sve treba da bude napisano i ostavljeno budućim generacijama. Živa riječ će izumrijeti ili će biti promijenjena njena smisao, a ono što je zapisano imaće svoje čitaoce prije ili kasnije.Naš put je put širenja istine i traganje za pravdom. Na tom putu moramo biti ustrajni i nije nas briga šta o tome misle drugi, jer smo mi na pravom putu", kazao je Salkić.

Nakon centralnog obilježavanja, prisutni su obišli logor Barutni magacin, u kojem su bili zatočeni Bošnjaci. Odlukom Kriznog štaba opštine Kalinovik u junu mjesecu 1992. godine ovaj objekat je pretvoren u logor kroz koji je do oktobra mjeseca prošlo više od 200 lica bošnjačke nacionalnosti.