Tribina u Jablanici
219

Salkić: Dodik želi bošnjačkog potpredsjednika koji će poginjati glavu

Klix.ba
Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska večeras je održao tribinu u Jablanici na kojoj je govorio o stanju i položaju Bošnjaka u manjem bh. entitetu.

Istakao je važnost održavanja ovakvih tribina izvan prostora entiteta RS, kako bi svi građani bili upoznati sa stanjem u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Posebno je govorio o svakodnevnoj diskriminaciji, ali i o separatizmu kojeg kroz razne procese postepeno provodi vlast Milorada Dodika.

"Rad na uspostavljanju zajedničkih nastavnih planova i programa između bh. entiteta RS i Republike Srbije najnoviji je vid tih separatističkih aktivnosti i jedan od najtežih oblika nepoštivanja suvereniteta naše zemlje. Prekomjerno naoružavanje policije, rad na paravojnim formacijama, predstavljaju jasan proces militarizacije s ciljem priprema i slanja militantnih poruka građanima Bosne i Hercegovine, ali i građanima cijelog regiona. Ove aktivnosti nisu uznemirile samo Bošnjake, nego cijeli svijet, a o čemu su pisali ugledni svjetski mediji", kazao je u svom obraćanju Salkić.

Naglasio je i da entitetska vlast, kroz negiranje počinjenih zločina nad Bošnjacima, veličanjem ratnih zločinaca i odlikovanjem najvećih zločinaca u Evropi nakon 2. svjetskog rata, provodi završnu fazu genocida. Podsjetio je i na konstantnu diskriminaciju Bošnjaka kada je u pitanju pravo na zapošljavanje, ali i diskriminaciju u obrazovanju, koja je direktan udar na identitet Bošnjaka.

"Napad na bosanski jezik u Bratuncu, Zvorniku, Kotor Varošu, ali i drugim dijelovima bh. entiteta RS, napad je i na bosanski jezik u Zenici, Mostaru i Sarajevu, i to treba tako posmatrati i shvatati. Odredbe Ustava entiteta RS koje daju pravo Bošnjacima na konstitutivnost i ravnopravnost, vlast svjesno krši i zanemaruje, jer zna da neće imati pravne posljedice. Nažalost, takvo stanje imamo jer još uvijek nemamo pravnu državu u punom kapacitetu. Zbog svega navedenog, Miloradu Dodiku i njegovom režimu je od velike važnosti da utiču na izbor bošnjačkog potpredsjednika u bh. entitetu RS, kako bi imali potpredsjednika po njihovoj mjeri, koji neće govoriti o ovim problemima. Tako je bilo u proteklom periodu, kada su neki potpredsjednici zatvarali oči i poginjali glavu pred brojnim problemima, te išli na obilježavanje i neustavnog 9. januara", kazao je na tribini potpredsjednik Salkić.