{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Salihović zvanično smijenjen: Podnijet ću novu apelaciju jer je ovo krivično djelo

Piše: E. S. H./Klix.ba
15.11.2017. u 20:47
15
36
Salihović zvanično smijenjen: Podnijet ću novu apelaciju jer je ovo krivično djelo
15
Salihović zvanično smijenjen: Podnijet ću novu apelaciju jer je ovo krivično djelo
Goran Salihović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH na sjednici u Sarajevu odbilo je prigovor Gorana Salihovića na odluku Drugostepene komisije o njegovoj smjeni.
Kada je riječ o žalbama stranaka na odluku Drugostepene disciplinske komisije u navedenom predmetu, VSTS je donio odluku kojom se odbijaju žalbe tužioca i tuženog, te se time odluka ove komisije potvrđuje.

Drugostepena disciplinska komisija za tužioce VSTV-a BiH potvrdila je 23. oktobra odluku Prvostepene komisije u disciplinskom predmetu koji se vodio protiv Salihovića, kada je smijenjen s mjesta glavnog državnog tužioca.

Današnjom odlukom Salihović je i zvanično smijenjen sa funkcije glavnog tužioca BiH, ali ostaje tužilac Tužilaštva BiH. Sa funkcije glavnog tužioca BiH suspendovan je u septembru prošle godine.

U izjavi za Klix.ba Salihović je kazao kako još nije dobio odgovor od VSTV-a na svoje zahtjeve.

"Ako je tačno da je odbijen moj zahtjev u kojem se traži da se ispoštuje apelacija i odbaci zahtjev za smjenom, onda jednostavno pokazujemo da se ne poštuje odluka Ustavnog suda, a ne poštuje je Visoko vijeće koje je najviše tijelo sudija i tužilaca što predstavlja krivično djelo. Pokazujemo da ne postoji pravna država i ne znam čemu ovo vodi. Imamo odluku Ustavnog suda koji je utvrdio da nisam imao fer suđenje, da nije ništa dokazano u tom postupku koji je montiran i u kojem su svi rokovi iscrpljeni jer je nastupila zastara. Imamo dvije povrede - Ustava BiH i Evropske konvencije. Ako je Visoko vijeće zažmirilo na to i nije izvršilo odluku Ustavnog suda ja ne znam koja se poruka šalje ostalim građanima BiH", kazao je Salihović.

Istakao je kako odluka Komisije ne može biti jača od odluke Ustavnog suda, te da ljudi koji su glasali za ovo trebaju odgovarati i otići iz pravosuđa.

"Podnijet ću novu apelaciju jer je ovo krivično djelo", rekao je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: