Mostarski muftija
26

Salem ef. Dedović: Ramazanski bajram je kruna posta, s njim nam je stiglo olakšanje

G. Š.
Salem ef. Dedović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Salem ef. Dedović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bajram-namaz na području Mostara klanjat će se u svim džamijama, saopćeno je iz mostarskog Muftijstva. Tim povodom je mostarski muftija Salem ef. Dedović uputio bajramsku čestitku.

Centralna bajramska svečanost održati će se na nogometnom igralištu pored džamije “Bosanski mudžahidi” u U.S.R.C. "Midhat Hujdur Hujka“, u Sjevernom logoru. Bajram-namaz će predvoditi muftija mostarski Salem ef. Dedović.

“Ramazanski bajram je kruna ramazanskog posta. Radost je to duši vjerničkoj koja je u ime Boga i zarad Njegova zadovoljstva provela 30 dana u odricanju, požrtvovanju i dobročinstvu. Ramazan je bio vrijeme preispitivanja, ličnog i općeg. Ramazan je najbolja škola koja uči i čuva vrline i vrijednosti. Ovogodišnji ramazan došao nam je u jeku kušnje s kojom se čitavo čovječanstvo susrelo. Tražili smo utjehu i nadu u našim dovama, predanom izvršavanju vjerskih propisa i obaveza. I evo, s Ramazanom i s Bajramom stiglo nam je olakšanje. Iskazujmo zahvalnost više i srčanije, pouzdajmo se u Boga i budimo uvijek širokogrudni i dobrohotni! Neka nam Dragi Bog podari blagoslov u životu, radu i opskrbi“, navodi se u bajramskoj poruci mostarskog muftije Salema ef. Dedovića.

Iz Muftijstva su pozvali vjernike da prilikom obavljanja bajram-namaza poštuju sve mjere samozaštite koje su bile na snazi prilikom klanjanja džuma-namaza i drugih namaza u džematu, da se pridržavaju ranijih preporuka Islamske zajednice u BiH i nadležnih državnih organa, te da u slučaju kada se džamije popune, namaz obavljaju na prostoru oko džamije i na privremenim musalama, ukoliko to vremenski uslovi budu dozvoljavali.

Sabah-namaz će se obaviti shodno ranijim dopisima uz prisustvo imama, mujezina i članova džematskog/džamijskog odbora. Vjernici će sabah namaz klanjati u svojim kućama, a na Bajram će doći 15 minuta ranije.

Bajram-namaz će se klanjati na otvorenom gdje postoje uslovi za to. Preporučuje se osobama iz rizičnih grupa stanovništva da izbjegavaju dolazak na bajram-namaz u zatvorenom. Sve džematlije su dužne sa sobom ponijeti sedžadu. Obavezno je nositi masku i rukavice, te saffove formirati tako da se drži fizička distanca, poručuju iz mostarskog Muftijstva. Svim vjernicima preporučuju da Bajram čestitaju sa distance bez rukovanja i grljenja.