BiH
4

Salem ef. Dedović: Neka bajramski dani budu ispunjeni ljubavlju i razumijevanjem

Piše: A. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Mostarski Muftija Salem ef. Dedović uputio je bajramsku čestitku svim Muslimanima i Muslimankama, a posebno mladim ljudima da predstojeće mubarek dane ne provode na mjestima na kojima se lako gubi moral, karakter i ljudsko dostojanstvo.

"Blagoslovljeni dani i noći mjeseca Ramazana su iza nas. U njima smo izvršavali najbolje djelo, s kojim ne može mjeriti niti jedno drugo djelo. To je post, treći, temeljni, praktični obred Islama. Postom smo čistili svoju dušu i tijelo, čuvali se grijeha i snažili svijest o Bogu, našem Stvoritelju i Gospodaru svjetova. Post je u nama pobuđivao najljepša i najiskrenija osjećanja i iskustva vjere. U isto vrijeme praktično nas je motivisao da iskazujemo više pažnje, više brige, više razumijevanja, više solidarnosti i više čovjekoljublja među nama samima,“ kazao je Muftija mostarski, dodavši:

"Na taj način živjeli smo i svjedočili živu vjersku praksu i živu vjeru. Taj temeljni božiji poziv koji naglašava nedjeljivu vezu između vjere u Boga i činjenja dobrih i ugodnih djela. Prelijepe ramazanske slike sa velikim brojem mladih ljudi koji su ustrajavali u izvršavanju dužnosti i vjerskim, kulturnim, socijalnim i društvenim programima su za nas veliko ohrabrenje i velika nada. Ovim putem toj mladosti posebno čestitam učeći dovu dragome Bogu da im bude na pomoći.“

Mostarski Muftija posebno je apelovao na mlade da u danima Bajrama ne idu na mjesta gdje se kako je rekao lako gubi moral, karakter i dostojanstvo.

"Sa mladima dijelim nadu i uvjerenje da će i predstojeće bajramske dane provesti u vjeri čuvajući se jeftinih i profanih zabava koje oduzimaju našim Bajramima karakter svetosti i Ibadeta. Molim ih da vrijeme Bajrama za njih bude poticajno vrijeme i da će se čuvati mjesta koja im oduzimaju ljudskost, karakter i moral. Bajramski dani moraju biti ispunjeni ljubavlju i razumjevanjem i prema našoj braći po vjeri i prema našim komšijama i prijateljima. Neka dani Bajrama budu dani mira i reda i djela koja će nas dovesti do Božijeg zadovoljstva.“