BiH
0

Salčin: Održat ćemo štrajk upozorenja 13. juna

FENA
Predstavnici Sindikata Granične policije BiH nezadovoljni su prijedlogom zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH koju je danas usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Potpredsjednik Sindikata Adem Salčin je kazao za Fenu da će oni svoje nezadovoljstvo izraziti na način da će, kao što su najavili, 13. juna od 12.00 do 14.00 sati održati štrajk upozorenja na svim graničnim prijelazima, a centralni skup će biti ispred sjedišta Graniče policije.

''Današnja odluka je ono što smo najmanje očekivali, a to je da koeficijenti policijskih službenika od čina policajac do čina stariji narednik nisu ni za jotu povećani'', kazao je Salčin.

Prema njegovim riječima proteklih osam godina ne samo da nije povećana plaća nego je dva puta smanjivana policajcima za koje se sindikat bori sa sadašnjeg koeficijenta 2,7 na koeficijent 2,4.

''Imamo najnižu startnu osnovnu platu. Istina sada su nam povećali to s 30 na 35 posto na taj start, ali to je povećanje u odnosu na koje smo imali do sada 2,5 kg junećeg mesa. To je poslije osam godina sramotno!'', kazao je Salčin.

Istaknuo je da će nastaviti s oblicima sindikalne borbe dok se ne udovolji njihovim zahtjevima.

''Borba Sindikata Granične policije je usmjerena ka plati za policijske službenike od čina policajca do čina stariji narednik uz korekcije koeficijenata za činove mlađih inspektora i činove inspektora'', kazao je Salčin.