Državni nivo
107

Salčin odlazi s čela agencije, a nasljeđuje ga Vehabović: SBB ipak imenuje svoje kadrove

Klix.ba
Salčin i Vehabović
Salčin i Vehabović
Aktuelnog direktora Agencije za javne nabavke BiH Đenana Salčina bi uskoro na ovoj funkciji trebao zamijeniti Kenan Vehabović, sekretar Zajedničke službe Parlamentarne skupštine BiH.

Kako nam je nezvanično potvrđeno to bi se trebalo desiti na jednoj od narednih sjednica Vijeća ministara BiH. Vehabović je nakon obavljenog javnog poziva bio najbolji kandidat.

Zanimljivo je da su obojica kadrovi SBB-a. Ovo je utoliko interesantnije zbog činjenice što je lider SBB-a Fahrudin Radončić nedavno dao neopozivu ostavku na čelu Ministarstva sigurnosti kazavši da je za SBB koaliranje na državnom nivou sa SDA i partnerima "završena priča". Ako je suditi prema kadroviranju u državnim agencijama to ipak nije slučaj.

Inače, Salčin je nedavno došao u fokus javnosti nakon famozne sjednice Vlade FBiH na kojoj je donesena odluka o nabavci 100 respiratora za koje je iz budžeta plaćeno 10,5 miliona KM.

On je naime na sastanku 16. marta Vladi FBiH i direktorima kliničkih centara tako "protumačio" da se u situaciji krajnje hitnosti daje opcija ugovornim organima na slobodno postupanje i procjenu koji predmet nabavke podliježe Zakonu o javnim nabavkama i kada se može napraviti izuzeće.

Određene strane u postupku, među kojima i advokat Fahrudina Solaka Kadrija Kolić, na Salčina su svalili odgovornost kada je riječ o otpočinjanju procesa nabavke spornih respiratora o čemu Tužilaštvo BiH vodi istragu. On je to odlučno negirao.