"Kap dobrote"
0

Sakupljeno 7.500 km za centar "Vladimir Nazor"

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Simboličnim potpisivanjem ugovora i uručenjem čeka na 5.500 KM zvanično je danas obavljena primopredaja novca koji je sakupljen u akciji Studentskog fonda "Kap dobrote" za omogućavanje hipoterapije za djecu s posebnim potrebama Centra "Vladimir Nazor".

Radi se o akciji koju su pokrenuli volonteri studentskog fonda "Kap dobrote", a sakupljeni novac omogućit će hipoterapiju (jahanje konja) za stotinu učenika Centra "Vladimir Nazor" koji uglavnom boluju od cerebralne paralize.

Jahanje konja kao terapija specifičan je i izuzetno uspješan oblik tretmana i rehabilitacije osoba s invaliditetom, a koji se u svijetu primjenjuje više od 30 godina.

Koordinator projekta Siniša Mlađen kazao je Feni da će bi korisnici hipoterapiju trebalo da počnu već naredne sedmice (nakon što se poboljšaju vremenski uvjeti) na terenima u Rakovici kod Sarajeva šest do sedam puta u okviru projekta.

O terminima za terapije dogovorit će se rukovodstvo Centra "Vladimir Nazor" i Fondacija "Zemlja prijateljstva i mira" uz čiju pomoć se projekt i realizira.

Ta fondacija je u okviru svojih aktivnosti osnovala ergelu konja, a koji se koriste za hipoterapiju, odnosno terapiju za osobe s invaliditetom.

Studentski fond "Kap dobrote" djeluje u okviru Humanitarno - karitativne organizacije "Kruh sv. Ante", a u akciji koju su pokrenuli za prikupljanje novca za potrebe Centra "Vladimir Nazor" sakupljeno je 7.500 KM.

Preostalih 2.000 KM bit će utrošeno za kupovinu invalidskih kolica za dječaka Maria Čiču iz Paržavića, koji boluje od cerebralne paralize.