BiH
1

Sakib Dautović osuđen za zločine u Velikoj Kladuši

FENA
Kantonalni sud u Bihaću osudio je Sakiba Dautovića na šest i po godina zatvora za učešće u zlostavljanju civila na području Velike Kladuše, javio je BIRN.

Dautović, nekadašnji vođa interventne grupe za obezbjeđenje objekata i lica Ministarstva odbrane i Vojne policije Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NO APZB), proglašen je krivim da je u junu 1994. u Domu zdravlja u Velikoj Kladuši učestvovao u fizičkom zlostavljanju civila, koji su privedeni iz logora Drmaljevo.

Prema presudi, Dautović je proglašen krivim i da je u augustu 1994. godine učestvovao u odvođenju 15 logoraša iz Drmaljeva, među kojima je bio i Rasim Erdić, koji je podlegao usljed zlostavljanja.

"Sudsko vijeće bilo je jednoglasno i, na osnovu izvedenih dokaza, utvrdilo je da je Dautović kriv. U odmjeravanju kazne, Vijeće je uzelo u obzir sve olakšavajuće i otežavajuće okolnosti, a zbog lošeg imovnog stanja, Dautović je oslobođen plaćanja sudskih troškova. Oštećeni se sa zahtjevom za naknadu nematerijalne štete upućuju na parnični postupak", kazala je sutkinja Jasminka Karabegović.

Dautović nije prisustvovao izricanju presude. Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Kantonalni sud u Bihaću je Dautovića 2013. također osudio na šest i po godina zatvora, ali je Vrhovni sud Federacije BiH tu presudu ukinuo i postupak vratio na ponovno suđenje.