BiH
7

Sajam "Volontiraj - kreditiraj" u ponedjeljak u BKC-u

FENA
Sedmi Sajam kreditiranja projekta "Volontiraj - Kreditiraj" bit će održan u ponedjeljak, 28. aprila, u Sarajevu, u Bosanskom kulturnom centru, najavili su danas na konferenciji za medije predstavnici Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH i udruženja Infohouse.

Ministar Mašić je izjavio da je projekt "Volontiraj - Kreditiraj" postigao fantastične rezultate i pružio dobar primjer kako organi vlasti, predstavnici nevladinog sektora i privrede zajedno s učenicima mogu realizirati projekt od kojeg će svi imati koristi.

"Volontiranje pomaže mladima u njihovom usmjeravanju i profesionalnom opredjeljivanju, a time i njihovoj boljoj budućnosti", rekao je Mašić.

Istakao je da je zajednički cilj svih učesnika ohrabriti mlade ljude u Bosni i Hercegovini i omogućiti njihovo povezivanje.

"Čestitam svima na doprinosu promociji vrijednosti rada i solidarnosti, te poticanju izgradnje civilnog društva", poručio je ministar Mašić.

Koordinatorica projekta udrženja Infohouse Dalila Bavčić pojasnila je da je glavni cilj ovog sajma uvezivanje srednjoškolaca s njihovim lokalnim zajednicama da bi predložili rješenja za probleme koje uočavaju u svojim zajednicama.

"Nastojimo potaći srednjoškolce da preuzmu svoju ulogu u društvu kako bi ono imalo koristi od njihovih ideja i energije", naglasila je Bavčić.

Filip Matić, učenik Srednje stručne škole Istočna Ilidža, rekao je da je ovaj projekt dobra prilika za srednjoškolce da se upoznaju s novim ljudima, steknu nova iskustva, te da eventualno odaberu svoju buduće zanimanje.

Ministarstvo obrazovanja i nauke je tokom proteklog sedmog Socijalnog dana, drugi put zaredom, bilo "Top poslodavac" i na jedan dan zaposlilo 80 srednjoškolaca, dijelom u samom ministarstvu a dijelom u partnerskim institucijama i ustanovama.

Sajam kreditiranje, kao i Socijalni dan, dijelovi su projekta "Volontiraj - Kreditiraj", koji je posljednjih godina u našoj zemlji postigao značajne rezultate.

Na predstojećem Sajmu kreditiranja projektne aplikacije će predstaviti 90 srednjih škola iz 42 bh. općine, a učenici će se takmičiti za novčane nagrade u maksimalnom iznosu 1.500 KM.