Šta i kako studirati?
68

Sajam visokog obrazovanja počeo u Tuzli, budućim studentima najprivlačniji IT sektor

Piše: A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Treći Sajam visokog obrazovanja danas je otvoren u Tuzli, a budućim studentima ukazuje na mogućnosti potrebe tržišta rada u Bosni i Hercegovini, ali i inozemstvu.

Učenici četvrtih razreda srednje škole najviše interesovanja pokazali su za studijske programe vezane za IT sektor koji u BiH trenutno nudi najveće prilike za zaposlenje.

Dvodnevna manifestacija okupila je 12 visokoškolskih ustanova iz BiH i regije, a sve one će srednjoškolcima pomoći u pronalasku odgovora na važno pitanje: šta i kako studirati?

"Ideja ovog sajma je bila stvoriti priliku da se mladim ljudima koji se nalaze u strašnoj životnoj dilemi pokušamo dati odgovor na jednom mjestu vezano za to šta i kako studirati. Mislim da smo u tome uspjeli i očekujemo da ćemo uz organiziranu posjetu škola s područja Tuzlanskog kantona napraviti uspjeh u kojem ćemo spojiti učenike i one koji im mogu ponuditi svoje studijske odsjeke, kako se oni studiraju i slično", rekao je Zlatko Alidžanović, predsjednik Uprave Tuzlanskog sajma koji je organizator ovog događaja.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Ovogodišnji sajam na jedno mjesto je okupio javne i privatne univerzitete koji nude svoje programe studiranja, a posebno se ističu zanimanja iz oblasti IT sektora i robotike koji trenutno u našoj zemlji nude najveće prilike za zaposlenje nakon sticanja diplome.

Dejan Vaskijević student je druge godine inžinjerske informatike koja, prema njegovom mišljenju nudi perspektivu mladima u Bosni i Hercegovini.

"To je danas sve popularnije, imamo razne trendove, a sve preuzimaju računari i roboti. Djeca su sve više zainteresirana za ovu oblast što mi se posebno sviđa. Smatram da za ovo postoji budućnost, posebno u našoj državi koja predstavlja dobro informatičko središte za zaposlenje. U budućnosti se vidim u BiH, prije svega jer ovdje želim napraviti nešto pozitivno", rekao nam je Vaskijević.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Našoj zemlji u veoma bliskoj budućnostinedostajat će stručnjaka iz oblasti građevinarstva, geologije i bušotinskih eksploatacija, a upravo sva ova zanimanja nudi Rudarsko-geološko-građevinski fakultet u Tuzli. Iz ovog fakulteta tvrde da u BiH ima perspektive kada su u pitanju sve ove oblasti.

"Neke trendovske stvari su prisutne sa odlaskom u inostranstvo, ali nama se često dešava da nam se osobe vraćaju sa pitanjem kako da nastave studirati. Svugdje se traže obrazovani ljudi, a mi se nadamo da će ovaj sajam polučiti dobre rezultate", rekao nam je dekan na ovom tuzlanskom fakultetu Kemal Gutić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

I pored perspektiva koje spomenuta zanimanja nude, Rudarsko-geološko-građevinski fakultet u Tuzli u protekloj akademskoj godini zabilježio je pad broja upisanih studenata. Kao jedan od glavnih razloga za ovaj trend Gutić vidi u nedovoljnoj informisanosti studenata, ali i utjecaju roditelja na to šta će njihovo dijete studirati.

"Mladim ljudima treba dati šansu da upišu ono što žele. Mi sada imamo i jednu olakšavajuću okolnost generacijske smjene, jer veliki broj ljudi u rudarskoj i geološkoj struci odlazi u penziju, a uz to se otvaraju i veliki infrastrukturni projekti. Također, tu je i smjena visokih tehnologija koje nam dolaze, što predstavlja prilike za nova radna mjesta", istakao je Gutić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Univerzitet u Tuzli ove godine sa svojom ponudom izašao je u punom kapacitetu, odnosno sa 12 fakulteta i Akademijom dramskih umjetnosti, a rekotorica ove visokoškolske ustanove Nermina Hadžigrahić Sajam visokog obrazovanja ocijenila je manifestacijom od velikog značaja za BiH.

"Ovakav način predstavljanja svakako je bitan za sve univerzitete. Na ovaj način možemo prikazati šta Univerzitet u Tuzli može pružiti budućim studentima, koji su to stdijski programi, ali i šta je to što pružamo mimo toga, odnosno kako izgleda studentski život", navela je Hadžigrahić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Osim javnih univerziteta na ovoj manifestaciji se predstavljaju i privatne visokoškolske ustanove koje Hadžigrahić smatra zdravom konkurencijom.

"Konkurencije se ne treba plašiti, već nam ona treba biti podsticaj za to da budemo još bolji", istakla je Hadžigrahić.