BiH
0

Sajam stvaralaštva saveza Sumero u BKC-u Sarajevo

Klix.ba
Savez organizacija za pomoć osobama za intelektualnim teškoćama FBiH – Sumero, u srijedu 5. oktobra u Bosanskom kulturnom centru od 13 do 18 sati, u okviru programa Dječije nedjelje organizovat će "Sajam stvaralaštva" koji će sadržavati edukativne i dramske radionice te izložbu ručnih radova djece sa intelektualnim teškoćama.

Sve aktivnosti imaju za cilj promociju inkluzije i ljudskih prava te informisanje djece i roditelja o osobama sa intelektualnim teškoćama i njihovim mogućnostima.

U Bosni i Hercegovini, djeca i općenito osobe sa invaliditetom izložene su diskriminaciji i predrasudama. Iako je inkluzija uveliko zakoračila u mnoge škole i organizacije, djeca i odrasli sa invaliditetom još uvijek se susreću sa neprihvatanjem društva i zbog toga su često socijalno isključeni i izolirani. Trenutno se u Bosni i Hercegovini ne pružaju kvalitetne usluge koje bi za cilj imale povećanje sposobnosti djece i osoba s invaliditetom kada je u pitanju kultura ili njihov povećan angažman za rad i afirmaciju.

U periodu od 13 do 18 sati održat će se dramska radionica sa osobama sa intelektualnim teškoćama, edukativna radionica sa osobama sa intelektualnim teškoćama i izložba ručnih radova osoba sa intelektualnim teškoćama.