BiH
73

Sajam kreditiranja: Srednjoškolci iz cijele BiH predstavljaju 84 projekta

Piše: M. N.
Mladi iz cijele BiH ponovo će imati priliku da se povežu, udruže i putem svojih projekata rade na rješavanju problema u svojim lokalnim zajednicama. Osmi Sajam kreditiranja bit će održan 21. maja u Domu mladih u Sarajevu.

Na ovogodišnjem sajmu bit će predstavljena 84 projekta iz 43 bh. grada.

"Ove godine su opštine, gradovi i ministarstva obrazovanja omogućili prevoz učenicima, da dođu i druže se, uče i takmiče. Ukupan novčani fond kojim će biti podržani učenički projekti iznosi 20.000 KM. Želim naglasiti da njihovi projekti nemaju veze sa nacionalnim stvarima, već sa stvarnim problemima u njihovoj lokalnoj zajednici. Učenici svojim projektima pokušavaju riješiti problem lošeg ponašanja vozača u saobraćaju, pomoći djeci s poteškoćama u razvoju u njihovoj inkluziji i sl. Ovim projektima učenici su stekli osjećaj za solidarnost prema sugrađanima, na što bi se trebali ugledati i političari", rekla je Dalila Bavčić, menadžerica projekta "Volontiraj, kreditiraj".

Svaki odabrani projekat bit će podržan sa 1.500 KM, a učenici će glasanjem tokom sajma sami izabrati najbolje projekte. Od sljedeće godine uvodi se i stipendiranje učenika.

"Ovaj projekat je jedan od najjačih brendova koji je jedna organizacija pokrenula. Objediniti toliko gradova, škola i učenika nikome nije pošlo za rukom kao Infohouseu. Ovo je jedinstven primjer kako mladi ljudi mogu naučiti pisati projekte. Kao direktor škole mogu vam reći da u 2015. godini imamo toliko zrelih i kreativnih ideja, ali manje novca. Bez obzira na to da li će osvojiti nagradu, mnogi projekti će biti uspješno realizirani uz pomoć ministarstva, općina i sl.", rekao je Muamer Muratović, direktor Srednje škole za okoliš i drvni dizajn u Sarajevu.

Glavni cilj projekta je jačanje kapaciteta mladih kako bi bili u mogućnosti da preuzmu odgovornost za svoju profesionalnu budućnost, razvoj lokalne zajednice, ali i poboljšanje statusa mladih u cjelini. Podciljevi ovog projekta su i uspostavljanje kontakata između sadašnjih i budućih profesionalaca, te učenika i lokalne zajednice, kako bi učenici mogli promovisati solidarnost i volonterizam kao trajne vrijednosti u zajedničkom radu. Dosta učenika su vremenom postali koordinatori ovog projekta i promovišu volonterizam.

"Postao sam lokalni koordinator Infohousea u Istočnom Sarajevu i ovaj projekt me pokrenuo u svijetu volonterizma. Ne znam da iko u BiH na ovaj način nudi mladim ljudima da nešto promijene u lokalnoj zajednici. Moja škola će zajedno sa Srednjom školom iz Bijeljine raditi projekat predstava i radionica", rekao je Filip Matić iz Srednje stručne škole Istočna Ilidža.

Selma Šalaka iz Srednje škole za okoliš i drvni dizajn kazala je kako će se ona i njene kolege predstaviti projektom "Uljepšajmo jesen".

"Riječ je o projektu uređivanja parkova, što ćemo uraditi sa Domom za stare osobe Nedžarići", kazala je Šalaka.

Tokom osmogodišnjeg postojanja projekta "Volontiraj, kreditiraj" više od 150 škola je predstavilo 576 projekata, od kojih je 170 nagrađeno. U ovom projektu učestvovalo je do sada 70 gradova.