BiH
0

Sahranjen makedonski predsjednik Boris Trajkovski

NINA
Makedonski predsjednik Boris Trajkovski sahranjen je danas u Aleji velikana na skopskom groblju Butel, uz najviše državne, vojne i vjerske počasti prema pravilima Evangelističko-metodističke crkve, čiji je vjernik i propovjednik bio.

Opraštajući se od poginulog predsjednika u ime Međunarodne zajednice, predsjednik Evropske komisije Romano Prodi je pozvao državno rukovodstvo Makedonije da nastavi djelo Trajkovskog, "usmjereno prema eurointegracijama", ocijenivši da za to u zemlji postoji konsenzus "svih političkih i etničkih segmenata". Na taj način će se, kako je rekao, najbolje "očuvati bogato političko i moralno nasljeđe" koje je predsjednik ostavio.

"Neka se ostvari Borisov san o Makedoniji kao punopravnoj članici prosperitetne i mirne Europe", poručio je Prodi.

U ime najvišeg državnog vrha Makedonije, od predsjednika i vrhovnog zapovjednika oružanih snaga oprostio se premijer Branko Crvenkovski.

"U protekle četiri godine, prilike i ova prokleta profesija, nazvana politika, učinili su da istovremeno postanemo i prijatelji, i protivnici. Da surađujemo, i da se kritiziramo", rekao je Crvenkovski i dodao da su on i Trajkovski "u svim ključnim trenucima donošenja najtežih odluka za budućnost države, uvijek bili zajedno, na istoj strani".

"Međusobno smo se lakše razumjeli, čak i bolje nego sa svojim stranačkim suradnicima", rekao je Crvenkovski, zavjetujući se da "Makedonija zna svoj put, zna gdje joj je budućnost".

"Sada znamo da si gledao dalje, mislio dublje, vjerovao više", rekao je Crvenkovski u oproštajnom govoru pred odrom predsjednika Trajkovskog.

Sahrani Borisa Trajkovskog prisustvovao je i njegov otac
Nikola Grujevski, lider VMRO-DPMNE, najveće opozicijske stranke u Makedoniji, čiji je kadar bio Trajkovski, ocijenio je u oproštajnom govoru da se predsjednik Trajkovski "uvijek od sveg srca zalagao i borio za Makedoniju", i onda kada to nije bio dio ustavne obveze koju je nosila njegova najviša državnička funkcija.

Vjerskom ceremonijom po pravilima Evangelističko-medodističke crkve rukovodio je protestantski pastor iz Zürucha Henrich Biletter.