Umro u u Sarajevu u 87. godini
2

VIDEO / Sahranjen Avdo Buzar, poznati bh. sevdalija

Piše: Semir Vranić
Avdo Buzar
Avdo Buzar
U Sarajevu je 8. januara 2013. godine umro Avdo Buzar, jedan od najstarijih iz plejade starih bosanskih sevdalija.

Buzar je rođen u Sarajevu 5. maja 1926. godine u poznatoj sarajevskoj porodici. Avdaga je cijeli život proveo uz svoju harmoniku, baštineći ono što su nam preci ostavili u amanet.

O njegovom tradicionalnom pristupu muzici pohvalno je govorio kulturni historičar i poznavalac sevdalinke prof. Munib Maglajlić.

Avdo Buzar je uglavnom nastupao po kafanama, svirao na akšamlucima i druženjima, pa nažalost, iza njega nije ostalo puno studijskih snimaka.

Ipak, ostat će trajni, antologijski njegovi snimci pjesama "Pita Fata Halil mejhandžiju“, "Voljelo se dvoje mladih“, "Salko, bolan Salko“, a jedan je od rijetkih pjevača koji se nije ustručavao u vremenima najveće cenzure pjevati "Nejma ljepše knjige od Kur'ana“.

Značajno je istaći da je sa Eminom Zečaj 2005. godine snimio set sevdalinki, na kojima Eminu prati uz harmoniku, a na CD-u, koji je Gramofon objavio 2008. godine nalazi se i jedno njegovo kolo ("Avdagino kolo“).

Ostat će također zapamćeni njegovi živi nastupi u prijeratnom serijalu "Meraklije“ (1991-1992), te nastupi u programu TVSA3.

Neki od tih, danas već raritetnih snimaka, su dostupni na Youtubue. Uz znak priznanja za njegov višedecenijski rad, Institut sevdaha Omera Pobrića mu je 2006. godine dodijelio Zlatnu plaketu sevdaha.

Avdaga Buzar je sahranjen u Sarajevu 10. januara 2012. godine.