BiH
0

Sahrana Miloševića ipak u Moskvi?

FENA
Sahrana Slobodana Miloševića obavit će se skoro sigurno u Moskvi, ali sve zavisi od odluke porodice, saznaje B92 u Socijalističkoj partiji Srbije. Odluka bi trebala biti donesena najkasnije večeras.

Razlozi tome su novi sudski poziv Mirjani Marković i to što je mjesto na Novom groblju, koje su gradske vlasti ponudile za sahranu Miloševića, po mišljenju porodice Milošević neadekvatno.

Kako saznaje B92 iz vrha SPS-a, postoji i razdor unutar porodice, jer Marija Milošević želi da njen otac bude sahranjen u Lijevoj Reci u Crnoj Gori.

U 18.30 tijelo Slobodana Miloševića prebačeno je iz haškog instituta u kome je izvršena obdukcija u mrtvačnicu na aerodromu u Amsterdamu, gdje će ga preuzeti porodica.

Marko Milošević, sin Slobodana Miloševića, koji je danas stigao iz Moskve da preuzme tijelo, koristio je u Haagu vozilo s ruskim diplomatskim tablicama. On je u društvu svoje supruge i advokata Zdenka Tomanovića Institut napustio u 16 sati. Ni u Haagu nema pouzdanih informacija o tome da li će Miloševićevo tijelo biti prebačeno u Beograd ili Moskvu. Kako se nezvanično saznaje, tijelo Miloševića će do jutra biti u mrtvačnici na aerodromu.

Ni poslije današnje sjednice vrha SPS-a u toj stranci još uvijek ne znaju gdje će i kada biti sahranjen njihov bivši lider. Visoki funkcioner socijalista Ivica Dačić rekao je za B92 da o tome odlučuje Miloševićeva porodica: "S druge strane, tu ima i ozbiljnih problema od strane Demokratske stranke, koja se ne obazire na patrijarhovu izjavu da se smrt treba poštovati, i ne žele da nam izađu u susret kada je riječ oko grobnice i od toga će zavisiti odluka porodice."

Marko Milošević je jutros izjavio da je tražio da njegov otac Slobodan Milošević bude sahranjen u Moskvi. Marko Milošević je jutros u Moskvi, prije polaska za Haag, izjavio da Beograd želi da spriječi da njegov otac bude sahranjen u Beogradu i da Beograd želi da izbjegne taj događaj. "Oni prijete zvanično i nezvanično. Nemamo drugog izbora", rekao je Marko Milošević i dodao da je od vlasti Rusije tražio dozvolu da njegov otac privremeno bude sahranjen u Moskvi. "Koliko znam, gradonačelnik Moskve Jurij Lužkov se složio i sutra ćemo to tražiti od vlasti Rusije", kazao je Milošević.