{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sahat-kula u Donjem Vakufu, svjedok teških i lijepih vremena

7.4.2014. u 21:05
259
61
Sahat-kula u Donjem Vakufu, svjedok teških i lijepih vremena
259
Sahat-kula u Donjem Vakufu jedan je od simbola ovog grada u srednjoj Bosni. Danas, ona predstavlja nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.
Iako nema tačnog datuma gradnje donjovakufske Sahat-kule, sudeći prema načinu zidanja i vanjskom izgledu, sagrađena je početkom 18. stoljeća. Tokom svog postojanja, kula je nekoliko puta oštećena.

"Donjovakufljani su itekako sentimentalno vezani za Sahat-kulu. Prvi školski crteži i makete su sa motivima kule i građani ovog grada vole taj objekat. On je simpatični svjedok vremena na ovom području", kaže za Klix.ba arhitekta Adnan Miralem, stručni savjetnik za prostorno uređenje u Općini Donji Vakuf i član Društva za zaštitu kulturno historijske baštine ovog grada na Vrbasu.

U ovom objektu je bilo raritetno zvono iz 1591. godine i pretpostavlja se da je vid ratnog plijena sa područja Koruške ili Venecije.

"Zvono se danas čuva u srednjovjekovnoj zbirci Zemaljskog muzeja u Sarajevu. Na jednom dokumentu iz 1889. godine piše da je zvono ustupljeno muzeju u zamjenu za 120 tadašnjih guldena koji će biti utrošeni u sanaciju objekta i postavljanje satnog mehanizma", dodaje naš sagovornik.

Sačuvan je podatak da Sahat-kula nije radila od 1917. godine da bi angažmanom tadašnjeg Zavoda za zaštitu spomenika obnovljena 1952. godine.

"Kraljem '70-tih godina prošlog vijeka Sahat-kula je iznova popravljena. Tada su ugrađeni električni satovi, a nakon ovog rata u kojem je oštećena i zapaljena, 2004. godine smo uspjeli ugraditi savremene digitalne satne mehanizme koji primaju digitalni satelitski signal tačnog vremena iz Frankfurta. Satovi su danas tačni i, u slučaju nestanka struje, automatski podešavaju", kaže Miralem.

Prije šest godina Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Sahat-kula u Donjem Vakufu je proglašena nacionalnim spomenikom.

Urađen je i program sanacije koji zbog nedostatka novčanih sredstava još uvijek nije realiziran.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: