Obnova nacionalnog spomenika
126

FOTO / Sahat-kula se ponovo uzdigla nad čaršijom u Stocu

Piše: A. Džaferović
Nakon što je godinama bila ruševina i podsjetnik na ratna razaranja historijske jezgre Stoca, čuvena sahat-kula se ponovo uzdigla nad stolačkom čaršijom.
Konstrukcija sahat-kule je završena i vanjska skela je skinuta tako da stanovnici Stoca sada mogu vidjeti kako izgleda obnovljeni nacionalni spomenik.

Nosioci projekta obnove sahat-kule, udruženja Forum mladih Stolac i Obnova građanskog povjerenja Stolac, su zahvaljujući donacijama ljudi iz Bosne i Hercegovine i cijelog svijeta za manje od godinu dana uspjeli prikupiti 60.000 KM i ponovo izgraditi sahat-kulu.

Prema riječima Nerina Dizdara, osnivača Foruma mladih Stolac i zastupnika SDP-a u Skupštini HNK, preostalo je još uređenje unutrašnjih zidova i izrada satnog mehanizma.

"Još nismo u potpunosti razlučili kako će izgledati unutrašnjost. Imamo ideju da tu bude svojevrsni izložbeni prostor. Izrada satnog mehanizma je nešto komplikovaniji posao, jer to mora biti satni mehanizam sa solarnim pločama, pošto sahat-kula nema mogućnost da se priključi na redovnu elektroenergetsku mrežu", kaže Dizdar za portal Klix.ba

Jedan od razloga zbog kojih obnovljena sahat-kula neće imati struju je neslaganje općinskog načelnika Stjepana Boškovića sa obnovom ovog historijskog objekta. Podsjetimo, načelnik Općine Stolac tužio je Federalno ministarstvo prostornog uređenja zbog izdavanja dozvole za obnovu.

Fotografija sahat-kule snimljena oko 1900.
Fotografija sahat-kule snimljena oko 1900.

Dizdar ističe da Bošković nije uspio osujetiti obnovu sahat-kule i da je sada evidnetno da od tužbe neće biti ništa.

"Ako znamo da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika sahat-kulu proglasila nacionalnim spomenikom, Općina je bila ta koja je trebala da je obnovi, a onda vas ta općina tuži zato što radite njen posao. To je van svake pameti", ističe Dizdar.

Zahvaljujući velikom odzivu građana iz cijelog svijeta i njihovim prilozima, prikupljenih 60.000 KM bi trebalo biti dovoljno za završetak radova.

"Sam trošak obnove sahat-kule je blizu 55.000 KM. Ostaje nam još satni mehanizam, koji će koštati oko 10.000 KM tako da očekujemo da će nam do završetka radova trebati još nekih 1.000 KM", govori Dizdar.

Sve dosadašnje donacije su transparentne i mogu se vidjeti na Facebook stranici Obnovimo stolačku sahat-kulu. Očekuju da bi u toku sljedećeg mjeseca mogli eventualno upriličiti i otvorenje sahat-kule.