|

Šah jača karakter: Čubrilović odigrao simultanku sa osnovcima

Šah jača karakter: Čubrilović odigrao simultanku sa osnovcima
21
Piše: G. D.
21.12.2014. u 12:12
6
komentara
21

dijeljenja
1/8 Foto: Goran Dakić/Klix.ba
2/8 Foto: Goran Dakić/Klix.ba
3/8 Foto: Goran Dakić/Klix.ba
4/8 Foto: Goran Dakić/Klix.ba
5/8 Foto: Goran Dakić/Klix.ba
6/8 Foto: Goran Dakić/Klix.ba
7/8 Foto: Goran Dakić/Klix.ba
8/8 Foto: Goran Dakić/Klix.ba
"Da, mislim da ću ga ovaj put pobijediti. Prošli put je imao jedan poraz i jedan remi, a sada je prilika da mu zadamo još poneki poraz. Mi treniramo svaki dan, a on, zbog obaveza, sigurno ne stiže da igra kao prije".
Ovako je Maša Maksimović, član Šahovskog kluba "Skakač" i evropski šampion u problemskom šahu, opisala današnju tradicionalnu simultanku koju su odigrali članovi ovoga kluba sa predsjednikom Narodne skupštine RS-a Nedeljkom Čubrilovićem.

"Igram već tri godine šah. Vježbam svaki dan po sat i po ili dva. Otvaranja, središnjice, zatvaranja - sve to mora dobro da se promisli, prouči. Zavoljela sam šah zbog logike. Priroda ove igre mi dosta pomaže i u školi", rekla je Maša.

Čubrilović, pasionirani šahista, već 50 godina pomjera pijune, skakače i topove. Počeo je, kaže, u osnovnoj školi, u vremenu kada je šah bio daleko cjenjenija igra nego danas.

"Šah je filozofija. On pomaže čovjeku da planira unaprijed. Šah je univerzalni jezik, poput matematike. Jača karakter i oplemenjuje život. Moji nastavnici su nekada stvorili kult šaha i ja danas imam drugove sa kojima i nakon 50 godina sjednem i odigram poneku partiju", istakao je Čubrilović.

Banja Luka je, dodao je on, nekada bila šahovski grad, u koji su dolazili najveći majstori - Spaski, Karpov, Kasparov. Čubrilović je sa jednim od njih, sa Karpovom, i odigrao jednu partiju.

"To je borba mišljenja, nametanje svoga stava. Iskren da budem, u ovoj garnituri nisam sreo nekog političara koji igra ili voli šah. Najbolji sam bio sredinom sedamdesetih, a danas je šah postao moja omiljena rekreacija, trening koji me drži u kondiciji", dodao je Čubrilović.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...