Izložba "World Press Photo" u BiH
15

FOTO+VIDEO / Šagolj: Društvene mreže su ukinule privilegovani status fotoreporterima

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Ambasada Kraljevine Holandije u suradnji s ASA grupacijom te brojnim sponzorima organizirat će 9. maja u Sarajevu te 25. maja u Banjoj Luci izložbu "World Press Photo".

Tim povodom danas je u prostorijama ASA Art Galerije i uz prisustvo ambasadora Holandije u BiH Swedera van Voorsta tot Voorsta, predsjednika Uprave ASA grupacije Petera Kroyera te laureta takmičenja u izboru najbolje novinske fotografije u kategoriji "Svakodnevni život" za 2011. Damira Šagolja, najavljena ova izložba.

"Izložba je u potpunosti posvećena slobodi govora i izražavanja stoga dogovor o podržavanju ove izložbe nije puno trajao. ASA ne podržava samo ovu izložbu već i novinare u BiH, a posebno fotoreportere", kazao je Kroyer.

Voorst tot Voorst je istakao da je ponosan na organizaciju ove izložbe.

"Na konkurs za najbolju novinsku fotografiju pristiglo je više od 100.000 fotografija od 5.247 fotografa iz 124 zemlje. Čestitam bh. fotoreporteru Damiru Šagolju na ovom izuzetnom priznanju", kazao je Voorst tot Voorst.

Šagolj je obraćajući se prisutnim istakao da u vremenu Facebooka, Twittera i ostalih društvenih mreža nije više dovoljno biti na pravom mjestu u pravo vrijeme.

"Meni potpuno odgovaraju ove mreže jer su ukinule status privilegovanim fotoreporterima. Više niije dovoljni biti na pravom mjestu u pravo vrijeme već morate znati i zadržati integritet", rekao je Šagolj.

Doprinos ovoj značajnoj izložbi dat će i organizacija World Vision zahvaljujući kojoj će čak 600 učenika osnovnih škola posjetiti izložbu u Sarajevu i Banjoj Luci.

Postavka će sadržavati 160 fotografija, a bit će predstavljena u 100 zemalja.

Inače, pobjednik ovogodišnjeg takmičenja za najbolju novinsku fotografiju je Samuel Arande. Arande je "uhvatio" trenutak u kojem žena sa zarom, u jemenskoj džamiji koja je u to vrijeme bila pretvorena u bolnicu, drži u naručju i tješi ranjenog sina.