Sadik Ahmetović
0

"Sagledaću ukupno stanje u ministarstvu sigurnosti"

FENA
Novoimenovani ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović je danas, nakon što je njegovo imenovanje potvrdio Predstavnički dom državnog parlamenta, kazao novinarima da će prvo sagledati ukupno stanje u Ministarstvu i predložiti mjere tamo gdje je bilo problema i razloga zbog kojih je došlo do smjene prethodnog ministra.

„Ono što sam mogao do sada vidjeti i razgovarati s ljudima koji rade unutar Ministarstva jeste da treba relaksirati ukupne odnose unutar samog Ministarstva i suradnji s agencijama koje provode zakon, a koje su unutar Ministarstva i ostvariti ili popraviti komunikaciju s međunarodnim institucijama koje se bave sigurnošću i pomažu BiH na njemon putu ka Evropskoj uniji, koje pomažu BiH da dobije bijelu šengen listu“, kazao je Ahmetović.

Nadam se, dodao je, da ćemo zajedno, svi unutar Ministarstva, zajedno sa mnom uspjeti podvući crtu kad je u pitanju liberalizacija viznog režima i da obradujemo građane BiH da što prije dobiju bijelu šengen listu kao i sve zemlje u okruženju.

Na novinarsko pitanje da li je danas bilo neke „trgovine“ u vezi s imenovanjem, Ahmetović je odgovorio da je i on imao određene kontakte s ljudima u Sarajevu i u Banjoj Luci.

„Dakle, nije bilo nikakve trgovine. Ono što mogu reći jeste da postoji puno, rekao bih, stvari koje nisu završene zbog ovog zastoja u imenovanju ministra sigurnosti, a koje treba riješti unutar Vijeća ministara. Nadam se da ćemo se svi s tim morati suočiti i na najbolji mogući način to riješiti kako ne bi trpjele institucije koje su veoma važne za evropski put BiH kao i za ostale procese“, kazao je Ahmetović.

Na pitanje s kim je razgovarao, odgovorio je da se čuo i s Tihićem i s Dodikom, a na ponovljeno pitanje da li je bilo „trgovine“, odgovorio je da što se njega tiče „aposlutno ne“.

Upitan kada će zvanično preuzeti funkciju ministra sigurnosti, kazao je da će zajedno sa zamjenikom ministra i sekretarom Ministarstva, dogovoriti daljnju proceduru kako što brže preuzeti ovu poziciju „kako ne bismo trošili i ovo vrijeme koje je pred nama, jer je imenovanje podugo trajalo“.