BiH
0

Saglasnost za što skorije usvajanje zakona o lijekovima

FENA
Lideri šest najvećih političkih stranka usaglasili su se danas na sastanku u Laktašima da obavežu svoje ministre i poslanike da daju aktivan doprinos kako bi se što prije usvojio zakon o lijekovima, kao i unaprijedi reforma javne uprave, jer je to jedan od uvjeta za potpsivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Nakon sastanka je rečeno da kada je u pitanju formiranje nekoliko novih tijela na nivou države, lideri političkih partija su saglasni da sjedište Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta bude u Banjoj Luci, Centra za informacije i priznavanje dokumenta u Mostaru, Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u Mostaru.

Također, saglasni su da sjedište Državne regulatorne agencije za radijaciju i nuklearnu sigurnost u Sarajevu, Agencije za lijekove i medicinska sredstva u Banjoj Luci, Kontrolnog laboratorija Agencije u Sarajevu, Ureda za farmakovigilansu u Mostaru, Agencije za antidoping kontrole u Tuzli, Agencije za identifikaciona dokumenta i razmjenu podataka u Banjoj Luci, te Agencije za informatičko društvo u Sarajevu.

Sastanku su prisustvali lideri SNSD-a Milorad Dodik, PDP-a Mladen Ivanić, SDA Sulejman Tihić, Stranke za BiH Haris Silajdžić, HDZ-a Dragan Čović, HDZ-a 1990. Božo Ljubić, te visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak.