{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Saglasni u reformskim opredjeljenjima

S
7.10.2009. u 14:29
0
0
Saglasni u reformskim opredjeljenjima
0
Saglasni u reformskim opredjeljenjima
Federalni ministar rada i socijalne politike dr. Perica Jelečević i kantonalni ministri za oblasti socijalne zaštite saglasni su u opredjeljenjima za reforme socijalnog sektora, istaknuto je na radno-konzultativnom razmatranju radnih tekstova četiri nova zakona koji su pripremljeni u Federalnom ministarstvu.
U skladu sa zaključcima Federalnog parlamenta i Vlade Federacije BiH, izrađeni su tekstovi zakona koji reguliraju osnove i minimum socijalne skrbi, te temeljnih prava osoba sa invaliditetom, civilnih žrtava rata i porodica sa djecom.

Temeljna opredjeljenja u radnim tekstovima zakona su osigurati mehanizme pravičnog i održivog sistema socijalne zaštite. Suština je unaprijediti procese provjere podobnosti za primanje socijalnih naknada kako bi bile usmjerene ciljano, ka grupama ugroženih kojima pomoć stvarno treba.

Praktično, to bi značilo uvođenje prihodovno-imovinskog cenzusa za korisnike, kako bi se pomoć usmjerila ka najsiromašnijim građanima, reviziju svih sadašnjih rješenja, čiji je cilj eliminiranje višestrukih i nezakonitih korisnika i zakonsko utemeljenje jedinstvene baze podataka korisnika sredstava iz budžeta svih nivoa, a čiji je karakter socijalni.

Federalni i kantonalni ministri nadležni za oblast socijalne zaštite dogovorili su da se o prednacrtima četiri zakona obavi rasprava unutar kantona, kako bi se provjerili efekti predloženih rješenja i postigla saglasnost, jer se radi o oblasti koja je zajednička nadležnost Federacije BiH i kantona, saopćeno je iz Kabineta federalnog ministra rada i socijalne politike.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: