BiH
0

Safia Ibrahim Amin posjetila NUBBiH

Sarajevo-x.com
U cilju poštivanja Ugovora o saradnji između NUBBiH i Biblioteke i Arhiva Egipta, te Biblioteke Aleksandrije danas je u pratnji ambasadora Arapske republike Egipat Ahmeda Khattaba NUBBiH posjetila Safia Ibrahim Amin, generalni sekretar egipatskog fonda za tehničku saradnju sa zemljama komonvelta.

Gošća iz Egipta svojom posjetom pokazala je spremnost za nastavak saradnje biblioteka i kulturnih i obrazovnih institucija iz Egipta sa NUBBiH. Kazala je kako bh. i egipatska kultura imaju dodirnih tačaka, te da svakako trebaju jedna drugoj biti od pomoći u različitim segmentima.

Posjetila je egipatsku čitaonicu, koja je u Biblioteci otvorena od 2002. godine, a koja predstavlja kulturni i akademski prozor za bosanskohercegovačke studente i one koji žele da se upoznaju s egipstkom kulturom i civilizacijom.

Također, izrazila je svoje divljenje opstanku Biblioteke u najtežim trenucima, te optimizam da će Vijećnica biti obnovljena po uzoru na biblioteku u Aleksandriji.

Posjetu Biblioteci završila je upisivanjem u knjigu utisaka izražavajući svoje najljepše želje za uspješan rad i plodotvornu saradnju između Egipta i Bosne i Hercegovine.