Kolegij Predstavničkog doma
0

Safet Softić treba ostati

FENA
Safet Softić
Safet Softić
Kolegij Predstavničkog doma u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine potvrdio je na današnjoj sjednici u Sarajevu mišljenje parlamentarne Ustavne komisije o zahtjevu visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka koji je prije nekoliko dana zatražio smjenu predsjedavajućeg Predstavničkog doma Safeta Softića.

Obrazloženje je bilo da bi time bio ispoštovan Ustavom propisani nacionalni balans u zastupljenosti predstavnika konstitutivnih naroda na šest ključnih pozicija u Federaciji.

Kako je Softić trenutno jedan od trojice Bošnjaka na ključnim federalnim pozicijama, a Ustav ne dozvoljava učešće jednog konstitutivnog naroda na više od dviju tih funkcija, Inzko je zatražio da nacionalni debalans bude riješen tako što će s funkcije odstupiti predsjedavajući u Predstavničkom domu.

Međutim, Ustavna komisija koja djeluje u Federalnom parlamentu i kojoj se po Inzkovom zahtjevu obratio Softić jučer je saopćila da debalans treba da riješi Visoko sudsko i tužilačko vijeće jer je juna ove godine, dakle značajno nakon Softićevog imenovanja na sadašnju funkciju u Parlamentu, imenovan Amir Jaganjac za predsjednika Vrhovnog suda FBiH. Time je učinjeno da Jaganjac bude treći po redu bošnjački predstavnik imenovan na jednu od najviših pozicija u Federaciji, s obzirom na to da je prethodno, osim u Predstavničkom domu, Bošnjak bio imenovan i na premijersku poziciju.

Kolegij Predstavničkog doma danas je u Sarajevu potvrdio mišljenje Ustavne komisije, iz čega proizilazi da oba ta parlamentarna tijela smatraju da Softić treba da ostane na sadašnjoj poziciji.

Mišljenje Kolegija saopćila je agencijama dopredsjedavajuća u Predstavničkom domu Vesna Saradžić uz napomenu da će ovaj stav biti proslijeđen Uredu visokog predstavnika i da se Kolegij kod svog odlučivanja držao Ustava, odnosno činjenice da je pozicija Safeta Softića rezultat općih izbora provedenih prethodno u BiH.

Sam Softić je, pak, mišljenja da Inzko nije želio samo puku smjenu već da pokrene raspravu o problemu nacionalnog debalansa. Da jeste, smjena bi se već desila, napomenuo je jučer u izjavi novinarima u Parlamentu.

Softić je dodao i da će se povući ako visoki predstavnik na tome bude insistirao kao na načinu za ispravljanje nacionalnog debalansa.