{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Safet Hasikić sporazumno priznao krivnju za neovlašten promet oružja i vojne opreme

F
FENA
15.8.2018. u 14:37
1
1
Safet Hasikić sporazumno priznao krivnju za neovlašten promet oružja i vojne opreme
1
Safet Hasikić sporazumno priznao krivnju za neovlašten promet oružja i vojne opreme
Foto: H. M./Klix.ba
Optuženi u predmetu kodnog naziva "Granica" Safet Hasikić sporazumno je priznao krivnju za neovlašten promet oružja i vojne opreme.
Predložena je kazna od godinu i osam mjeseci zatvora i oduzimanje dvije automatske puške, okvirova i streljiva, kao i svjedočenje u predmetu protiv drugih optuženika.

Optuženi Hasikić Safet, rođen 1985. godine u Brčkom, nakon podizanja optužnice, u prisustvu odvjetnika, sporazumno je priznao krivnju za kazneno djelo neovlaštenog prometa oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne namjene.

Optuženi je priznao krivnju za pokušaj međunarodnog krijumčarenja dvije automatske puške, okvirova i više komada strljiva, koje su trebale biti prokrijumčarene na područje Republike Austrije.

Radom Tužilaštva BiH, SIPA i partnerskih agencija u BiH, zajedno s kolegama iz Austrije u toj zajedničkoj operaciji, grupa osumnjičenih za krijumčarenje naoružanja i streljiva, otkrivena je i uhapšena u BiH, na području Brčkog i okoline, a naoružanje i streljivo oduzeti.

Sporazumnim priznanjem, optuženi u cijelosti priznaje izvršenje kaznenog djela za koje ga tereti optužnica tužilaštva, te pristaje na predloženu kaznu, od godine i osam mjeseci zatvora, koja je predložena sporazumom.

Također, sporazumnim priznanjem, optuženi se obavezuje na svjedočenje protiv optuženih u tom i drugim predmetima Tužilaštva BiH, u vezi sa saznanjima o počinjenim kaznenim djelima.

Sukladno sporazumu, od optuženog će se oduzeti dvije automatske puške, okvirovi i streljivo, koji su zaplijenjeni u policijskoj akciji.

Od optuženog će se oduzeti i nezakonita imovinska korist od 1.000 KM, stečena izvršenjem kaznenog djela u tom predmetu.

Predložena kazna u skladu je s ulogom i odgovornošću optuženog u počinjenju kaznenog djela.

Sporazumnim priznanjem, optuženi se odriče prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju mu temeljem sporazuma izrekne Sud BiH.

Sporazum je proslijeđen Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: