Približiti baštinu
121

Sadržaj srednjovjekovne tvrđave Vranduk bit će digitaliziran u 3D formatu

Piše: E. M.
Tvrđava Vranduk (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: E. M./Klix.ba)
Sadržaj tvrđave Vranduk, koja je od Zenice udaljena 15-ak kilometara, uskoro će biti digitaliziran uz pomoć sredstava Evropske unije, a sve s ciljem poboljšanja turističke ponude.

Tvrđava u Vranduku zajedno uz Tvrđavu sv. Mihovila u Šibeniku, Klis u Klisu i Kanli-kulu u Herceg Novom, ušla je u projekt digitalizacije vrijednosti 1.310.232 eura, od čega će EU osigurati 85 posto iznosa.

Kao datum početka realizacije projekta planiran je 1. juli, a projekt koji ima za cilj doprinijeti povećanju održivosti i poboljšanju turističke ponude korištenjem kulturne baštine u turističke svrhe.

U razgovoru za Klix.ba direktor Muzeja grada Zenica Adnadin Jašarević je istakao kako je tvrđava na Vranduku imala nekoliko sanacija i revitalizacija, a da je posljednja urađena 2014. godine kada su zamijenjene dotrajale šindre na obje kule i kada je postavljen ručni mlin za žito u trgovištu.

Opsežni sanacioni radovi urađeni su u periodu od 1998. do 2002. godine, a od tada se kontinuirano radilo na bogaćenju sadržaja kroz muzejske postavke i kulturna dešavanja s ciljem upoznavanja historije.

Realizacijom ovog projekta tvrđava u Vranduku će, prema Jašarevićevim riječima, dobiti vizuelne sadržaje trodimenzionalnih predmeta kombiniranih sa savremenom tehnologijom.

Planirana je produkcija albuma "Tradicionalna muzika Balkana" koja proizilazi iz kulturološkog miljea Dalmacije, Zagroja, Dubrovnika, Bosne, Boke, Srbije te Makedonije.

Realizacijom projekta planirana je i produkcija deset kratkih filmova koji tretiraju razne aspekte života u srednjem vijeku, a koji bi bili urađeni na bosanskom, engleskom i njemačkom jeziku, kao i nabavka izrade lutke i srednjovjekovnog oklopa, odjeće, lukova, strijela i brojnih drugih predmeta.

“Veoma smo sretni što ćemo kroz digitalizaciju moći približiti historiju tvrđave, ali i čitavog ovog kraja našim posjetiteljima kojih će sigurno biti više. Osim toga, uvođenjem inovativnih audiovodiča povijesne tvrđave koje su obuhvaćene ovim projektom postat će 'vidljive' i osobama s invaliditetom", kazao je Jašarević za Klix.ba.

Navedene aktivnosti i oprema koju će osigurati realizacijom projekta na tvrđavi u Vranduku poboljšat će informiranost posjetilaca, a srednjovjekovni ambijent u tvrđavi će biti upečatljiviji, što ide u prilog tome da je učenje kroz neposredni doživljaj učinkovitije, ali i zabavnije.