BiH
0

Sadović zatražio suspenziju potjernica za "Tuzlansku kolonu"

Sarajevo-x.com
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović, je pred Pravnim odjelom Generalnog sekretarijata Interpola u Lyonu, pokrenuo proceduru suspenzije potjernica u slučaju „Tuzlanska kolona“.

U pitanju su crvene potjernice, izdate na zahtjev NCB Interpola Beograd za državljanima BiH Selimom Bešlagićem, Enverom Delibegovićem, Budimirom Nikolićem i Muhamedom Brkićem, koje Srbija tereti za krivično djelo ratnog zločina i nedozvoljenih sredstava ratovanja po Krivičnom zakonu bivše Jugoslavije.

U pismu, upućenom 12 juna ove godine generalnom sekretaru Interpola Ronaldu Nobleu, ministar Sadović je zatražio stavljanje van snage ovih potjernica, uz obrazloženje da je Haški tribunal predmete vezane za navedena lica vratio Tužilaštvu BiH na dalje postupanje, a Tužilaštvo BiH već procesuira predmet „Tuzlanske kolone“. Uz pismo je, dostavljena i sva relevatna dokumentacija, koja se odnosi na ovaj slučaj.

Kako je Pravni odjel Interpola u međuvremenu stavio van snage potjernice u slučaju „Dobrovoljačka ulica“, ministar Sadović je 2 jula ove godine, uputio urgentno pismo generalnom sekretaru Interpola, da odmah suspenduje i potjernice za „Tuzlansku kolonu“, jer je u pitanju identičan slučaj, zasnovan na montiranim optužbama NCB Interpola Beograd, koje nisu pravno utemeljene. Ministarstvo sigurnosti BiH očekuje da Pravni odjel Interpola, koji trenutno razmatra ove zahtjeve, suspenduje i potjernice za „Tuzlansku kolonu“, jer su svi pravni argumenti na strani države BiH i njenih građana, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.