BiH
0

Sadović zamolio švicarsku kancelarku da lobira za BiH

FENA
Švicarska podržava nastojanja Bosne i Hercegovine da ispuni uvjete iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima i postane punopravnom članicom Evropske unije, poručila je kancelarka Evelin Widmer- Schlmupf zamjeniku predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministru sigurnosti BiH Tariku Sadoviću tokom bilateralnog susreta.

Švicarska kancelarka i ministrica pravde i policije je također naglasila da u Švicarskoj živi brojna zajednica državljana Bosne i Hercegovine, njih 37.500, koji su primjerni i lojalni građani i s kojima švicarske vlasti nemaju nikakvih problema, kaže se u saopćenju Ministarstva sigurnosti BiH.

Ministar Sadović je informirao švicarsku kancelarku da je BiH ispunila brojne uvjete iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima i da bi sa uvođenjem biometrijskih pasoša te potpunom primjenom sporazuma o readmisiji i upravljanja migracijama i azilom trebalo doći do potpunog ukidanja viznog režima za građane BiH koji putuju u zemlje Evropske unije.

Ujedno je zamolio kancelarku Švicarske, koja je odnedavno članica Schengena, da svoje susrete s evropskim zvaničnicima iskoristi za podsticanje potpunog ukidanja viznog režima za građane BiH.

Švicarska kancelarka je upoznala ministra Sadovića da je jučer potpisani Memorandum o razumijevanju između Vijeća ministara BiH i Saveznog vijeća Švicarske o uspostavljanju partnerstva između dvije države u oblasti migracija, prvi potpisani akt ove vrste s nekom od država zapadnog Balkana i da će ga švicarske vlasti ponuditi drugim zemljama, kao obrazac regionalne saradnje.

Tokom bilateralnog susreta Sadović - Widmer – Schlmupf, iniciran je projekt pomoći BiH u oblasti migracija i azila i dogovorena posjeta visokih predstavnika bh. policijskih agencija Švicarskoj, koji bi s kolegama iz te države uspostavili modalitete operativne saradnje u borbi protiv svih oblika transnacionalnog kriminala, kaže se u saopćenju Ministarstva sigurnosti BiH.