Vijeće ministara BiH
0

Sadović upoznao ministre s 'slučajem Jelavić'

FENA
Ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović danas je na sjednici Vijeća ministara, kao resorni ministar, obavijestio predsjedavajućeg i članove Vijeća o informacijama kojima raspolaže o nestanku ili otmici Ante Jelavića.

Te informacije zaprimljene su posredstvom Interpola Sarajevo, izjavio je ministar Sadović za Fenu.

Kako je kazao ministar Sadović, Jelavićeva supruga je prijavila zagrebačkoj policiji da je dobila na svoj mobilni telefon poziv od nepoznate muške osobe koja joj je dala da se čuje sa suprugom, koji joj je, kako kaže, kazao da je otet, da je bio svezan, vožen dva-tri sata i da će biti ubijen ako porodica ne plati otkupninu u iznosu od milion eura.

"Šta je od toga istina u ovom momentu je teško kazati, kao i kakvi su motivi počinilaca ovog kaznenog djela. Otmica je kriminalni čin i zaslužuje osudu bez obzira na to što je Jelavić pravomoćnom presudom nadležnog suda u BiH osuđen na 10 godina zatvora i što je služenje kazne izbjegao tako što je otišao u Hrvatsku iskoristivši dvojno državljanstvo, gdje je živio kao običan građanin", kazao je Sadović.

Dodao je da ovo istovremeno otvara pitanje zaključivanja sporazuma između Hrvatske i BiH o uzajamnom priznanju sudskih presuda između dviju država kako osuđeni za teška krivična djela ne bi koristili dvojno državljanstvo i izbjegavali pravdu.

"Ono što mogu da kažem u ovom momentu jest da Agencija za provođenje zakona u BiH intenzivno razmjenjuje informacije sa svojim hrvatskim kolegama i nadam se da će se što prije rasvijetlili ovaj slučaj", kazao je ministar Sadović.

Načelnik Ureda ravnatelja policije Hrvatske Krunoslav Borovc danas je potvrdio medijima da je policija zaprimila obavijest o nestanku Ante Jelavića 8. aprila u poslijepodnevnim satima.