{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sadović u Češkoj na konfereneciji o migracijama

F
26.4.2009. u 15:43
0
0
Sadović u Češkoj na konfereneciji o migracijama
0
Sadović u Češkoj na konfereneciji o migracijama
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović u nedjelju je otputovao u Češku Republiku, gdje će na poziv češkog ministra unutrašnjih poslova Ivana Langera prisustvovati Ministarskoj konferenciji o izgradnji partnerstva u oblasti migracija koja će biti održanaa u Pragu 27. i 28. aprila.
Konferenciji, koja je organizovana u sklopu češkog predsjedavanja Vijećem Evropske unije (EU), prisustvuju ministri 49 zemalja, kako članica EU i zone Schengena, tako i jugoistočne i istočne Evrope, te centralne Azije i Turske.

U središtu Ministarske konferencije bit će pitanja borbe protiv ilegalnih migracija, radnih migracija, posebno tzv. “odliv mozgova” i “neiskorištenost mozgova”, povratak migranata, te pitanja integracije migranata i daljeg razvoja u ovoj oblasti.

U globalnom svijetu, izazovi migracija mogu se riješiti jedino integriranim i sveobuhvatnim pristupom, strukturalnim dijalogom i iskrenim partnerstvom između zemalja porijekla, tranzita i odredišta, odnosno krajnje destinacije migranata.

Posljednje analize govore da se skoro 200 miliona radnika migranata kreće širom planete, među kojima je i veliki broj građana Bosne i Hercegovine.

Pored toga, za svaku buduću članicu EU-a, osim jačanja institucija, vladavine prava i nezavisnosti pravosudnih organa, posebna poglavlja otvaraju se u oblasti viznog režima, kontrole granica, migracija i azila, koja se ne mogu riješiti bez saradnje sa državama EU-a, susjedima i državama u regiji, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: