BiH
0

Sadović u Beču na konfrenciji o sigurnosti na zapadnom Balkanu

FENA
Ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović danas je otputovao u Beč gdje će na poziv ministrice unutrašnjih poslova Austrije prisustvovati dvodnevnoj Konferenciji o sigurnosti na zapadnom Balkanu.

Konferenciji, koja je organizovana u okviru Salzburg Foruma, će prisustvovati ministri unutrašnjih poslova Austrije, Albanije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Francuske, Mađarske, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Poljske, Rumunije, Srbije, Slovačke i Slovenije.

Pored ministara zemalja članica Salzburg Foruma u radu Konferencije će učestvovati visoki zvaničnici Evropskog Vijeća, Evropske komisije, Europola, DCAF-a, Regionalnog vijeća za saradnju, SECI Centra te Službe domovinske sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država.

U okviru Konferencije bit će održana prva sjednica Ministarskog komiteta Konvencije o policijskoj saradnji za jugoistočnu Evropu čiji je punopravni član Bosna i Hercegovina.

U okviru tri odvojene sesije Konferencija će se baviti temama razvijanja regionalne saradnje, efikasnije borbe protiv zajedničkih sigurnosnih prijetnji, te unapređenja borbe protiv terorizma, najavljeno je danas iz kabineta ministra Sadovića.