BiH
0

Sadović traži utvrđivanje propusta u vezi s pljačkom na Aerodromu Sarajevo

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović zatražio je od policijskih agencija da se utvrde eventualni propusti i odgovornosti u vezi s pljačkom novca na Aerodromu Sarajevo, saopćeno je danas iz kabineta ministra.

U saopćenju se podsjeća da je na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH na sjednici Vijeća ministara BiH prošle sedmice Vijeće ministara usvojilo zaključke i preporuke u vezi s prevencijom krivičnih djela koja se odnose na pljačke banaka i novca u transportu.

Shodno preporukama Vijeća Evropske unije i Evropske komisije SEC-a, neophodno je intenzivirati aktivnosti na donošenju zakona o agencijama za zaštitu ljudi, novca i imovine u bankama i drugim finansijskim organizacijama u BiH i zakona o agencijama za osiguranje osoba i imovine u privatnoj detektivskoj djelatnosti BiH.

Vijeće ministara BiH je ovom prilikom također zatražilo od svih banaka da u internoj i komunikaciji s Centralnom bankom BiH koriste kripto-zaštitu te da se uključe u projekt formiranja tržišta novca, čime bi se smanjila cirkulacija gotovine, a time i rizik i troškovi prilikom prijenosa novca.

Vijeće ministara BiH je preporučilo i upotrebu novih tehnologija zaštite, koje se koriste za prijevoz gotovine, uključujući i tehnologiju bojenja novčanica prilikom pokušaja krađe.