BiH
0

Sadović prokomentarisao slučaj Vuković

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović smatra da će istražni ili, eventualno, sudski postupak pokazati ima li elemenata krivične odgovornosti njegovog pomoćnika Vjekoslava Vukovića, koji je u petak uhapšen u Rijeci zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo izrade i nabavljanja oružja i sredstava namijenjenih počinjenju krivičnog djela.

Komentirajući novinarsko pitanje u vezi sa slučajem "Vuković", Sadović je u izjavi datoj bh. medijima kazao da ne želi prejudicirati mogući ishod, uz napomenu da treba sačekati odluku hrvatskog pravosuđa o eventualnom potvrđivanju ili odbacivanju optužnog prijedloga.

Ocijenio je da se radi o veoma neugodnoj situaciji koja na neki način dovodi u pitanje funkcioniranje sistema državne vlasti u BiH, podsjećajući da je Vjekoslav Vuković, pomoćnik ministra sigurnosti BiH i šef Sektora za borbu protiv organiziranog kriminala i terorizma, koji je po svom statusu državni službenik bio i predsjednik državne Komisije za reviziju državljanstava naturaliziranih bh. državljana i član udarne grupe za borbu protiv terorizma i predstavnik BiH u organizaciji zemalja - članica GRECO-a za borbu protiv korupcije.

Sadović je u istom kontekstu naveo da se Vuković s aspekta obavljanja službe ogriješio o službene dužnosti time što se u petak nije pojavio na poslu i nije se javio nadređenima, a uzeo je službeno vozilo i otišao u Rijeku, navodno zbog odjavljivanja prebivališta, a s obzirom na to da ima dvojno državljanstvo.

  • Ministarstvo sigurnosti BiH poduzet će sve da bi se sanirale posljedice ovog slučaja, kazao je Sadović.

Vjekoslav Vuković (1973.), pomoćnik ministra sigurnosti BiH, nakon privođenja u petak je ispitan u Istražnome centru Županijskog suda u Rijeci te mu je zbog opasnosti od bijega određen dvodnevni pritvor.

Vuković se, naime, sumnjiči da je pomogao Ivanu Filipoviću (36) i Robertu Draginu (40) koji su, navodno, u oktobru prošle godine organizirali i pripremali dvostruko ubistvo postavljanjem eksplozivne naprave pod automobil, ali ih je policija u tome spriječila te obojicu lišila slobode 10. oktobra, od kada su u pritvoru.

Vezani članci