BiH
0

Sadović potpisao Deklaraciju o saradnji u vezi sa sigurnosti granica u jugoistočnoj Evropi

FENA
Ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović je danas u Budvi, na kraju pete godišnje ministarske konferencije o saradnji i graničnoj sigurnosti zemalja zapadnog Balkana, s ministrima unutrašnjih poslova Albanije, Makedonije, Crne Gore i Srbije potpisao Ministarsku deklarciju o saradnji u vezi sa sigurnosti granica u jugoistočnoj Evropi.

Uime Bosne i Hercegovine, ministar Sadović je izrazio spremnost za preduzimanje svih mjera potrebnih za nastavak procesa usklađivanja zakonodavstva u vezi s graničnom sigurnosti s evropskim standardima, unapređenjem prekogranične policijske saradnje, sistemom razmjene informacija, uspostavljanjem zajedničkih graničnih prijelaza te razvijanjem sistema edukacije.

Pored toga, on je naglasio, da je radi efikasnijeg suzbijanja svih oblika prekograničnog kriminala, unapređenja međuagencijske i međunarodne saradnje, zajedničkog rješavanja sigurnosnih prijetnji na granicama i efektivnijeg korištenja ljudskih i tehničkih resursa graničnih službi, Bosna i Hercegovina spremna preuzeti obavezu da bude centar koordinacije zajedničkih operacija u cijelom regionu.

  • Da bismo jednog dana ukinuli granice moramo prethodno naučiti i djelima dokazati da granicama znamo upravljat», rekao je ministar Sadović na kraju obraćanja.

Sadović je predsjedavao sesijom posvećenoj izvještajimaradnih grupa o progresu učinjenom u implementaciji devet ciljeva dogovorenih u Ministarskoj deklaraciji o graničnoj sigurnosti u jugoistočnoj Evropi u Sarajevu 2006. godine, a učestvovao je i na sesiji "Refleksije o progresu učinjenom u graničnoj sigurnosti zemalja jugoistočne Evrope".

Ministar Sadović je s crnogorskim ministrom unutarnjih poslova Jusufom Kalamperovićem potpisao Protokol između Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova i javne uprave Crne Gore o organizovanju i održavanju redovnih sastanaka predstavnika graničnih policija na državnom, regionalnom i lokalnom nivou.

Protokolom se radi unapređenja i jačanja bilateralne saradnje u kontroli i nadzoru državne granice uređuje organizacija i održavanje redovnih sastanaka između predstavnika graničnih policija Bosne i Hercegovine i Crne Gore na državnom, regionalnom i lokalnom nivou.

Ova dvodnevna ministarska konferencija se održava u okviru implementacije programa DCAF za jačanje sistema granične sigurnosti u regiji, a fokusirana je na sisteme upravljanja granicom u zemljama jugositočne Evrope.

Ti programi povezuju definiranje, regionalnu harmonizaciju i usklađivanje standarda najbolje prakse evropskih zemalja u oblasti upravljanja granicom. Konferencija je u tom pogledu ponudila pregled trenutno povezanih aktivnosti u regionu.