{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sadović o radu Ministarstva sigurnosti BiH u 2008.

F
6.1.2009. u 15:15
0
4
Sadović o radu Ministarstva sigurnosti BiH u 2008.
0
Sadović o radu Ministarstva sigurnosti BiH u 2008.
Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine je u 2008. godini bilo predlagač 12 zakona, što je 20 posto ukupnog broja zakona koje donijelo Vijeće ministara, među kojima - Zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme, Zakona o graničnoj kontroli, Zakona o programu zaštite svjedoka u BiH, te Okvirnog zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u BiH.
Osim zakonskih akata, ovo je ministarstvo sačinilo Strategiju za integrirano upravljanje državnom granicom i Strategiju u oblasti imigracije i azila, kao i akcione planove za njihovo provođenje, te Vijeću ministara BiH predložilo niz drugih akata, uključujući i 23 osnove za pregovaranje i zaključivanje međunarodnih sporazuma i više odluka, informacija, izvještaja i pravilnika.

Ovo je danas na pres-konferenciji u Sarajevu saopćio ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović, podsjećajući kako je u 2008. usvojen i Akcioni plan za borbu protiv trgovine ljudima, Strategija za suzbijanje i srječavanje zloupotrebe droge, Strategija rada na predmetima ratnih zločina i Plan civilno-vojne saradnje u slučaju odgovora na terorističke napade i saniranje posljedica u čijoj je izradi sudjelovalo Ministarstvo sigurnosti.

Kako je kazao Sadović, aktivnosti u protekloj godini karakterizira intenzivno djelovanje na planu međunarodne saradnje, kao i obaveza proisteklih iz procesa približavanja BiH evroatlantskim integracijama.

Među ostalim, u 2008. godini potpisani su međunarodni sporazumi s Danskom, Švajcarskom i Norveškom o olakšicama kod izdavanja viza, s Makedonijom o policijskoj saradnji, sa Švajcarskom, Makedonijom i Crnom Gorom o readmisiji, s NATO-om o olakšanju vitalnog civilnog prekograničnog transporta, sa Slovačkom o zaštiti tajnih podataka, kao i četiri prvedbena protkola uz Sporazum o saradnji u kontroli i nadzoru državne granice s Republikom Hrvatskom.

Ministar Sadović je nakon predstavljanja pokazatelja o radu odgovorio na brojna novinarska pitanja koja se odnose na tzv. "američku crnu listu" na kojoj se navodno nalaze imena onih koji se dovode u vezu s terorističkim aktivnostima, te medijske spekulacije o terorističkoj prijetnji u regiji, odnosno pitanja koja se tiču mogućnosti da BiH prihvati dvojicu članova tzv. "alžirske grupe" koje je američki sud oslobodio odgovornosti, te daljnih koraka usmjerenih na jačanje sigurnosti u okviru BiH.

Sadović je u tom kontekstu istaknuo kako u 2008. godini u BiH nije zabilježen nijedan akt međunarodnog terorizma, te podsjetio kako je, istovremeno, za krivično djelo unutarnjeg terorizma (kvalifikacija Tužiteljstva BiH) osumnjičeno nekoliko osoba, a radi se o postavljanju eksplozivne naprave u TC "Fis" Vitez.

Ministar sigurnosti BiH nije se mogao izjasniti u vezi s tzv. američkim crnom listom, navodeći kako nije informiran o tome da takva lista postoji, uz opasku da možda postoje u okviru američkih sigurnosnih službi.

U istom kontekstu, podsjetio je na UN-ovu tzv. konsolidiranu listu (UN-ovog Komiteta za borbu protiv terorizma) na kojoj su imena fizičkih i nazivi pravnih osoba koje se dovode u vezu s terorističkim aktivnostima. Podsjetio je, također, kako je djelovanje određenog broja pravnih osoba s te liste od 2004. godine zabranjeno u BiH, kao i nekoliko pojedinaca, mahom stranaca, kojima je u sklopu revizije oduzeto državljanstvo i koji ne borave u BiH.

Što se tiče prihvata preostalih pripadnika "alžirske grupe" koji su oslobođeni iz Guantanama, Sadović je naveo kako se radi o osobama koje imaju status stranaca, te gotovo da ne postoji zakonski osnov za njihovo prihvatanje u BiH.

Uz napomenu kako u vezi s tim postoji i više sudskih odluka, te da ne želi prejudicirati ishod tog slučaja, Sadović je kazao kako je moguće da Vijeće ministara prema Zakonu o kretanju stranaca i azilu eventualno donese odluku o njihovom prihvatu.

Ministar sigurnosti potcrtao je značaj uvezivanja "sigurnosnog prostora" unutar BiH i boljeg koordiniranja rada policijskih agencija, te ukazao na neophodnost izrade baza podataka kojima bi sve agencije za provedbu zakona imale jednak pristup.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: